четвер, 22 квітня 2010 р.

У NASA презентували унікальні зображення Сонця в надвисокому розділенні

КИЇВ, 22 квітня. (УКРІНФОРМ). У США в центрі імені Годдарда аерокосмічного агентства NASA пройшла презентація перших зображень Сонця надвисокого розділення, отриманих апаратом SDO (Solar Dynamic Observatory), повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ВПС.
Унікальні фото і відеоматеріали доступні на сайті NASA за адресою http://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/news/first-light.html.
Станцію SDO масою 3100 кг було виведено на геостаціонарну орбіту 11 лютого 2010 року. Вона оснащена телескопом AIA (Atmospheric Imaging Assembly), що дає змогу отримувати зображення корони на відстані до 1,3 сонячного діаметра в численних спектральних діапазонах, магнітометром для отримання магнітограми всього сонячного диска, детектором жорсткого ультрафіолету, призначеним для моніторингу абсолютного рівня ультрафіолетового випромінювання Сонця поблизу Землі і вивчення його варіацій з часом.
Аналіз перших послідовностей зображень, отриманих апаратурою SDO, вимагає часу. Однак вже зараз їх називають вражаючими і захоплюючими.
Планується, що SDO документуватиме процеси, які відбуваються на Сонці, протягом п'яти років. За цей час вчені мають намір отримати відповіді на багато запитань, які стосуються, зокрема, впливу сонячної активності на нашу планету.
Зараз SDO дає змогу отримувати знімки сонячного диска з розділенням, яке в 10 разів перевищує розділення HD-камери. Це дає астрономам можливість фіксувати "об'єкти", зміни в атмосфері або аномалії, які мають у поперечнику від 350 км.
На SDO покладаються великі надії. На думку експертів, станція може зробити революцію в геліофізиці приблизно так само, як це зробив телескоп Hubble в астрономії та космології.