пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

Київське водосховище "закриють" для промисловиків?

КИЇВ, 23 квітня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Міністерство охорони природного навколишнього середовища має намір ввести мораторій на промисловий лов риби у Київському водосховищі до з'ясування обсягів шкоди, нанесеної рибним ресурсам водойми різким зниженням рівня води у березні. Про це УКРІНФОРМу повідомили у прес-службі відомства з посиланням на старшого держінспектора України з охорони навколишнього природного середовища Анатолія Гагенка.
За його словами, документом також пропонується відкликати раніше виділені квоти на промисловий лов риби у 2010 році.
Заборона діятиме до з'ясування Інститутом рибного господарства реального обсягу рибних ресурсів у водосховищі. Фахівці прогнозують, що на проведення такої роботи інституту потрібно буде близько трьох місяців.
За попередніми оцінками Інституту зоології ім. Шмальгаузена, збиток, нанесений рибним ресурсам Київського водосховища, оцінюється у 800 млн. грн.
Вчені відзначають, що раніше за один сезон у водоймі промисловий видобуток риби досягав 500-1000 тонн.
Нагадаємо, відповідно до рішення Міжвідомчої комісії при Держводгоспі України для попередження небезпечних наслідків весняної повені було здійснено спуск води, внаслідок якого рівень Київського водосховища впав настільки, що лід у багатьох місцях ліг на дно і придавив своєю вагою рибу, що зібралася на мілководді.