вівторок, 20 квітня 2010 р.

Британію може накрити нова хмара вулканічного попелу

КИЇВ, 20 квітня. (УКРІНФОРМ). Плани відкриття повітряного простору Британії під загрозою через нову хмару попелу, що рухається у бік країни. Про те, що повітряний простір, можливо, не буде відкритий у вівторок, заявили у британській службі авіаційних диспетчерів (Nats), повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Бі-бі-сі.
"Виверження вулкану в Ісландії стало інтенсивнішим, і нова вулканічна хмара рухається на південний схід у бік Великої Британії", - йдеться в заяві служби.
До інформації про нову хмару попелу планувалося, що з вівторка рейси здійснюватимуться з аеропортів Шотландії, Північної Ірландії та півночі Англії.
Але в Nats говорять про те, що оптимістичні прогнози про поновлення повітряного сполучення робити поки що зарано. Служба диспетчерів зробить офіційну заяву про безпеку польотів у вівторок вранці.
У Nats зазначили, що ситуація змінюється дуже швидко, і рішення відновити польоти може бути переглянуто протягом ночі на вівторок.
Тим часом авіакомпанія British Airways звернулася до влади Євросоюзу та Великої Британії з проханням про фінансову компенсацію збитків, понесених внаслідок закриття авіапростору європейських країн.
На думку керівництва компанії, заборона на польоти була накладена владою неправомірно - авіаперевізники повинні були самостійно приймати рішення про те, виконувати чи не виконувати ті або інші рейси.
Окрім того, виконавчий директор компанії Уїллі Уолш закликав уряд Британії переглянути політику безпеки, ввівши нові правила, які б дозволили відновити польоти.
"Це безпрецедентна ситуація, яка безпосередньо позначається як на пасажирах, так і на авіакомпанії", - заявив він.
Розрахунки BA показують, що вимушений простій щодня обходиться авіакомпанії 15-20 млн фунтів (близько 30 млн доларів).