четвер, 22 квітня 2010 р.

У Вашингтоні представили новий дизайн банкноти в 100 доларів США

ВАШИНГТОН, 22 квітня. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ). Міністр фінансів, глави Федеральної резервної системи та казначейства Сполучених Штатів Америки представили нову банкноту в 100 доларів США. Урочиста церемонія відбулася напередодні у Вашингтоні і стала першим етапом масштабної програми інформування населення про те, як відрізнити справжні купюри від підробок, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
На оновленій банкноті залишиться зображення Бенджаміна Франкліна та офіційна печатка ФРС США. Однак вона матиме і кілька нових елементів, скопіювати які майже неможливо. Серед них - блакитна тривимірна смуга із зображенням дзвонів, які змінюються на цифру "100" при нахилі купюри. Як пояснюють фахівці, 3-D стрічка не надрукована на папері, а "вплетена" в нього. Однією із особливостей представленого дизайну є зображення дзвону та чорнильниці, які мають однаковий мідний колір. Але при зміні положення банкноти дзвін стає зеленим, створюючи враження, що він з'являється з чорнильниці і знову в ній зникає.
"Як і раніше при зміні дизайну американської валюти, ця банкнота була виготовлена із використанням найкращих існуючих технологій, що дадуть змогу нам бути на крок попереду фальшивомонетників", - наголосив міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
Випускаючи нову банкноту, було вирішено залишити кілька рівнів захисту із попереднього дизайну, які зарекомендували себе як вкрай ефективні. Це - водяний знак у вигляді напівпрозорого зображення Бенджаміна Франкліна, захисна вертикальна лінія зліва від портрета з цифрою "100" та літерами "USA", цифра "100", яка змінює колір із мідного на зелений.
Глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке повідомив, що новими банкнотами можна буде розраховуватися уже з 10 лютого 2011 року. За його словами, на той час близько 6,5 млрд старих купюр все ще залишатимуться в обігу на попередніх умовах і матимуть ту ж саму цінність. "Усі, хто користується валютою США, мають знати, що вони не повинні будуть міняти старі банкноти в 100 доларів, коли в обігові з'являться нові", - наголосив глава ФРС.
"Безпекові засоби, представлені сьогодні, стали результатом більш ніж десятирічних досліджень та розробок, спрямованих на захист нашої валюти від фальшивомонетників", - пояснила глава казначейства США Розі Ріоз. За її словами, американський уряд прагне провести масштабну освітню програму, спрямовану на те, аби ознайомити людей у всьому світі із новими елементами безпеки та навчити їх відрізняти підробки від справжніх купюр.
Заступник директора Секретної служби США (US Secret Service) Кейт Превітт пояснив, що банкнота у 100 доларів найчастіше стає предметом фальшування за межами території Сполучених Штатів Америки. "Протягом 145 років працівники Секретної служби віддано працюють, аби захистити американські долари від фальшивомонетників. Наше агентство постійно розвивалося, щоб протистояти новітнім технологіям, які використовуються злочинцями", - наголосив він. Відповідно до наявних даних, у світі підробляється менше 0,01% від загального обсягу американської валюти. Водночас, Кейт Превітт зазначив, що за всі роки високу ефективність демонструвала програма інформування споживачів, в рамках якої населення закликали уважно перевіряти наявність захисних елементів на купюрах.