середу, 21 квітня 2010 р.

Ісландські вчені занепокоєні "спокоєм" вулкана Катли

КИЇВ, 21 квітня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Ісландські вчені-вулканологи припускають, що виверження вулкану Ейяф'ятлайокудль може стати причиною виверження іншого вулкана Катла, який розташований за 20 кілометрів від нього. Про це повідомляють провідні інформаційні агентства Європи.
За словами вчених, якщо це станеться, то виверження Катли буде в кілька разів сильнішим. В атмосферу будуть викинуті значно більші хмари вулканічного попелу, ніж ті, що спричинили закриття повітряного сполучення між країнами Європи після 15 квітня, коли "прокинувся" вулкан Ейяф'ятлайокудль.
Поки що вулкан Катла не подає ознак тектонічної активності, заявляють учені. Однак вони переконані, що між обома вулканами існує канал, яким можуть перетікати лава та вулканічні породи. Останнє виверження вулкану Катла сталося 1955 року, нагадують ісландські вулканологи і додають, що він дає знати про себе приблизно раз на 80 років.
Британські метеорологічні служби повідомили, що виверження вулкану Ейяф'ятлайокудль нібито припинилося. Однак вулканологи спростували це повідомлення і заявили, що вулкан знову викидає попіл на висоту до 5 кілометрів. У його діяльності, зазначають експерти, настала нова фаза - викидається менше попелу і більше виливається магми.