вівторок, 20 квітня 2010 р.

Винищувачі НАТО псуються після польотів через вулканічну хмару

КИЇВ, 19 квітня. /УКРІНФОРМ/. У двигунах кількох винищувачів НАТО після польоту через хмару вулканічного попелу було виявлено склоподібні частинки, один з літаків отримав пошкодження. Раніше пошкодження виявлено в фінських винищувачах, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на інформаційне агентство AFP.
Як повідомив сьогодні представник НАТО у Брюсселі, після польоту через хмару вулканічного попелу у двигуні кількох винищувачів F-16 було виявлено склоподібні частинки. Один із винищувачів отримав пошкодження.
"Це дуже серйозне питання, яке у недалекому майбутньому матиме вплив на військовий потенціал", - заявив представник Північноатлантичного альянсу. За його словами, на цей час скорочено кількість військових навчань у США, поки що залишається незрозумілим, наскільки небезпечним насправді є вулканічний попіл для літаків.
Як зазначає агентство DAPD, аналогічні пошкодження було виявлено минулого тижня також у двох винищувачів F-18 фінських ВВС, що також пролетіли крізь хмару вулканічного попелу. Льотчикам вдалося здійснити безаварійну посадку, однак винищувачі потребують дорогого ремонту.