середа, 14 квітня 2010 р.

Науково досліджені кити потрапляють у суші?

КИЇВ, 14 квітня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Вчені кажуть, що знайшли тверді докази того, що м'ясо китів, виловлених у рамках контроверсійної програми Японії, подається на стіл у ресторанах Сполучених Штатів і Кореї, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ВВС.
У журналі Royal Society дослідники повідомили, що скористалися генетичними даними для ідентифікації китового м'яса, яке продавали в одному з ресторанів Лос-Анджелесу. Експертиза показала, що це те саме м'ясо кита Sei, яке раніше потрапило в продаж у Японії. На думку вчених, це доводить наявність нелегальної торгівлі м'ясом тварин, яким загрожує вимирання.
Нагадаємо, міжнародний мораторій на комерційний вилов китів було запроваджено у 1986 році. Але контроверсійний виняток із цього мораторію дозволяє Японії забивати щороку кілька сотень китів для того, що визначено як наукове дослідження.
М'ясо цих забитих китів потім продають магазинам і ресторанам у Японії. Тепер з'ясувалося, що частина цього продукту незаконно експортується до Кореї та Сполучених Штатів.
Команда вчених, журналістів і захисників довкілля запевняє, що минулого року в ресторанах обох країн м'ясо виловлених у Японії китів подавали в суші. Генетична експертиза м'яса, виявленого у Лос-Анджелесі, встановила його ідентичність із м'ясом кита Sei, яке потрапило в продаж у Японії у 2007 році. Саме цьому виду китів загрожує вимирання, кажуть захисники довкілля.
Проти ресторану, який впіймали на продажу китового м'яса, порушено кримінальну справу. Заклад закрили, а його власникам загрожує великий штраф і рік позбавлення волі.
Науковці кажуть, що торгівля цим м'ясом заборонена поміж країн, що підписали Конвенцію з міжнародної торгівлі загроженими видами тварин. Вони вважають, що від Японії потрібно вимагати оприлюднити реєстр ДНК усіх виловлених нею китів, аби можна було відстежувати нелегальних торгівців.