четвер, 29 квітня 2010 р.

В. Лозінського можуть засудити до довічного ув'язнення за умисне вбивство

КИЇВ, 29 квітня. /УКРІНФОРМ/. Колишній народний депутат від БЮТ Віктор Лозінський, якого звинуватили раніше в завданні жителю Кіровоградської області Валерію Олійнику тяжких тілесних пошкоджень, що призвели до смерті, буде відповідати за більш жорсткою статтею 115 Кримінального кодексу - "Умисне вбивство". Вона передбачає покарання до довічного ув'язнення включно. Рішення про перекваліфікацію справи було прийнято вчора. Про це повідомив заступник Генерального прокурора України Віталій Щоткін, передає УКРІНФОРМ з посиланням на газету "Сегодня".
"Після закінчення ряду експертиз встановлено, що загибель Олійника наступила внаслідок цілеспрямованих, навмисних дій Лозінського, який виявляв при цьому особливу жорстокість. У зв'язку з чим обвинувачення йому пред'явлено в остаточній редакції, тобто з урахуванням перекваліфікації на 115-у статтю КК України", - пояснив В. Щоткін.
Він зазначив, що наразі починається ознайомлення Лозінського та інших учасників "сафарі" з матеріалами кримінальної справи. "Цей процес за часом не регламентовано. Лозінський не визнає себе винним і відмовляється давати свідчення. Але провина його доведена в повному обсязі, і все буде залежати від того, наскільки продуктивно він збирається знайомитися з матеріалами обвинувачення", - заявив заступник Генпрокурора.
Від добре інформованого джерела в СІЗО, де утримується колишній нардеп, виданню стало відомо, що Лозінський і його адвокат були приголомшені звісткою про перекваліфікацію справи.
"Ні він /Лозінський/, ні захист до такого різкого повороту готові не були. Обидва приголомшені - певно, їм здавалося, що слідство триватиме ще довго, а до суду справа не дійде ніколи", - сказало джерело.
Як повідомлялося, Валерій Олійник загинув 16 червня 2009 року від вогнепальних поранень, отриманих на мисливських угіддях, що належали Лозінському, які той об'їжджав разом з начальником Голованівського райвідділу міліції Михайлом Ковальським, прокурором того ж району Євгеном Горбенком та іншими земляками. Лозінський висунув версію про те, неначе Олійник сам на нього напав. Її він дотримується донині. Ковальського і Горбенка було заарештовано, але потім їх відпустили на підписку про невиїзд. Під вартою залишаються єгер Василь Перепелиця, співробітники РОВС Микола Рудий і Вадим Міщенко. Їм також пред'явлено обвинувачення.