пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

Пілоти іншого польського літака застерігали екіпаж Ту-154 щодо погіршення метеоумов

ВАРШАВА, 23 квітня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Пілоти транспортного літака Як-40, який уранці 10 квітня приземлився на аеродромі у Смоленську, попереджали своїх колег із президентського літака Ту-154 про значне погіршення погодних умов у районі аеродрому, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на телеканал tvn24.
Повідомляється, що члени екіпажу Як-40, який о 8 год. 20 хв. за київським часом приземлився на аеродромі в Смоленську, до останньої хвилини попереджали своїх колег із президентського авіалайнера про те, що в районі аеродрому густий туман і погода постійно погіршується. Останній радіозв'язок між екіпажами Як-40 і Ту-154, які обидва належали до спеціального полку транспортної авіації, відбувся за 10 хвилин до катастрофи. Підкреслюється, що колеги переконували екіпаж президентського авіалайнера летіти на запасні аеродроми до Вітебська, Мінська чи Москви.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, літак Ту-154, на якому перебували 96 осіб, зокрема й президент Польщі Лєх Качинський та його дружина Марія, о 9.56 за київським часом розбився за кілька сотень метрів від аеродрому "Смоленськ-Північний". Вони летіли на вшанування 70-ї річниці Катинської трагедії. Усі учасники трагічного авіарейсу загинули.
На сьогодні в Росії та Польщі тривають розслідування причин авіакатастрофи, вивчаються дані "чорних скриньок". Серед найбільш вірогідних причин трагедії називаються погані метеоумови та людський фактор.