пʼятницю, 30 квітня 2010 р.

Євросоюз занепокоєний ознаками обмеження свободи слова в Україні

БРЮССЕЛЬ, 30 квітня. (Дмитро Шкурко - УКРІНФОРМ). Іспанське головування Євросоюзу під час засідання 807-ї Постійної Ради ОБСЄ у Відні поширило заяву щодо ситуації зі свободою слова в Україні. В документі країни ЄС висловлюють занепокоєння ознаками обмеження свободи слова, що з'явилися останнім часом в Українській державі, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
У заяві наголошується, що журналісти мають працювати без побоювання насильства або утисків. ЄС висловив занепокоєння у зв'язку з проявом подібних випадків в Україні та визначив як факт, що викликає надію, зобов'язання Президента та представників його адміністрації провести розслідування випадків насильства проти працівників медіа.
"ЄС також занепокоєний останнім розвитком подій, який може обмежити плюралізм у медіа, включаючи рішення розпустити Національну комісію з дотримання свободи слова, а також щодо зміни правового статусу керівника державного телебачення. Обмеження опозиційних лідерів у доступі до ефірного часу, відмова деяким журналістам у праві брати участь у висвітленні офіційних заходів, а також здійснення масштабних звільнень у пов'язаних з медіа регуляторних органах також викликає деяке занепокоєння. ЄС сподівається побачити продовження довготривалої практики щодо призначення представника парламентської опозиції головою парламентського Комітету зі свободи слова та інформації", - йдеться у заяві.
Водночас, Євросоюз привітав намір Віктора Януковича підтримувати плюралізм у сфері медіа та посилити захист журналістів, який Президент України висловив у відповідь на зауваження щодо тривожних подій навколо свободи преси в Україні від Представника ОБСЄ із свободи преси, що були викладені у прес-релізі цієї організації від 23 квітня 2010 року. ЄС підтвердив підтримку важливим досягненням і реформам, які Україна здійснила для забезпечення свободи слова. Він закликав владу України підтримати кроки, які вже були зроблені в цьому напрямі, та продовжити реформи на шляху приведення законодавства України у відповідність зі стандартами ОБСЄ і власними міжнародними зобов'язаннями стосовно поваги до свободи висловлювань.
У документі Євросоюз привітав вчасне втручання в ситуацію Представника ОБСЄ із свободи слова та закликав її продовжувати відстежувати розвиток ситуації у співпраці із владою України.
Наприкінці документа ЄС підтвердив власний намір поглиблювати відносини з Україною та висловив повну підтримку продовженню виконання порядку денного реформ в Україні.
До цієї заяви Іспанського Головування ЄС приєдналися країни-кандидати (Хорватія, Колишня Югославська Республіка Македонія), країни-учасниці процесу асоціації і стабілізації та потенційні кандидати на входження до ЄС (Албанія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія та Сербія), члени Європейської зони вільної торгівлі та Європейського Економічного простору, а також Ісландія та Норвегія.