понеділок, 4 січня 2010 р.

Найвища у світі будівля відкривається в Дубаї

КИЇВ, 4 січня. (УКРІНФОРМ). Сьогодні в Дубаї відбудеться відкриття найвищої будівлі у світі. Точна її висота поки тримається в секреті, однак повідомляється, що вона перевищує 800 метрів. Іншими словами, "Бурдж Дубай" ("Дубайська вежа") значно вища, ніж колишній світовий рекордсмен - тайваньський готель "Тайбей", висота якого - 508 метрів, повідомляє УКРІНФОРМ.
Головуватиме на церемонії відкриття "Бурдж Дубай", будівництво якої почалося у 2004 році, правитель емірату Дубай. Відкриття Дубайської вежі відбудеться менш ніж за місяць після того, як сусідній емірат Абу-Дабі спрямував туди мільярди доларів, щоб запобігти великомасштабному дефолту.
Керівництво Дубаю сподівається, що зведення хмарочоса зі скла і металу допоможе відновити довіру інвесторів, якої надзвичайно потребує економіка цього емірату. Річ у тім, що у зв'язку з колапсом дубайського сектора нерухомості з кінця 2008 року на ньому лежить величезний зовнішній борг.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, до 2015 року Дубай може стати містом з найбільшою кількістю супер-хмарочосів (понад 100 поверхів). Услід за "Бурдж Дубай" там будується "Пентомініум" (120 поверхів, висота 618 м), який стане найвищою житловою будівлею у світі, він буде на 8 м вищий за знаменитий 150-поверховий чиказький хмарочос "Чикаго Спайр".
Перший хмарочос у Дубаї з'явився у 1979 році. Ним стала будівля Всесвітнього торговельного центру висотою 149 м. На момент завершення будівництва цей хмарочос був найвищою будівлею на Близькому Сході. Зараз у Дубаї налічується 390 зданих в експлуатацію висоток, ще 321 хмарочос знаходиться на стадії будівництва і 551 - на стадії проекту.