понеділок, 26 квітня 2010 р.

Російські телеканали зможуть увійти в кабельні мережі України - експерт

МОСКВА, 26 квітня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України про внесення до списку каналів, що не потребують адаптації для трансляції в Україні, російських телеканалів дасть змогу їм увійти в українські кабельні мережі. Про це повідомив Костянтин Хох, генеральний директор консалтингової компанії "Телекон", яка спеціалізується в галузі телекомунікацій і засобів масової інформації, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
"Рішення української Нацради спростить вихід російських каналів з супутника в кабельні мережі країни", - сказав К. Хох.
Відповідаючи на запитання про можливості виходу українських телеканалів у російський інформпростір, він повідомив, що найдоступнішим способом є кабельні мережі. "Найлегше увійти в російський інформпростір через кабельні мережі. Хоч тут є ряд питань - багато залежить від того, в який пакет включать телеканал (в безкоштовний і платний контент)", - вважає експерт.
За його словами, вартість входу в кабельні мережі залежить від рейтингу телеканалу.
При цьому гендиректор "Телекона" поінформував, що ніякої адаптації українських телеканалів до російських умов не потрібно, якщо зміст їх програм не суперечить Закону "Про ЗМІ". За його словами, першим кроком є створення в Росії "дочки" української компанії, де 51% належатиме російській компанії (ТОВ або іншої форми власності), яка надалі буде засновником ЗМІ.
Наступний крок - укладення договорів з кабельними операторами і отримання ліцензії на мовлення на конкретні населені пункти. "Тобто отримати загальну ліцензію на всю Росію на даний момент не можна", - пояснив експерт.
За словами К. Хоха, процедура не є тривалою. "Для реєстрації ЗМІ необхідно заповнити лише одну заяву і додати установчі документи, далі "завести" їх в Роскомнагляд. Реально через 1,5-2 місяці (термін розгляду заяви згідно із законом - 1 місяць) можна отримати свідоцтво про реєстрацію засобу масової інформації. І після цього - отримання ліцензії на здійснення мовлення (ще 1,5-2 місяці), яку в подальшому доведеться переоформляти, розширюючи при цьому територію мовлення, тобто додаючи нові населені пункти", - розповів експерт.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, Нацрада ухвалила рішення про внесення змін до Положення про порядок ліцензування кабельного мовлення і здійснення ретрансляції програм 27 лютого 2008 р., і тоді ж звернула увагу провайдерів на перелік телеканалів, які потребують адаптації в Україні. Таким чином, до списку каналів, що не потребують адаптації для трансляції в Україні, внесено російські телеканали РТР-Планета, TVCi (міжнародна версія каналу ТВ-центр) та ізраїльський телеканал Теле 9, розрахований на російськомовну аудиторію.
Раніше, 1 жовтня 2008 року, Нацрада зобов'язала провайдерів програмної послуги припинити ретрансляцію іноземних програм, зміст яких потребує адаптації до вимог законодавства України.
5 березня на спільній прес-конференції з Президентом України В. Януковичем Президент Росії Д. Медведєв заявив, що розглядає можливість виходу "1-2 українських телеканалів" у російський інформаційний простір через супутникову платформу "НТВ+".