КИЇВ, 15 квітня. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Проблема наявності антибіотиків у продуктах харчування існує. Таку думку озвучив заступник голови Держкомветмедицини Богдан Андрющенко, повідомляє УКРІНФОРМ.
Тим часом, згідно з чинним у країні законодавством у харчових продуктах антибіотиків бути не повинно через ряд вагомих причин. По-перше, це дуже сильний алерген. По-друге, постійне споживання антибіотиків викликає звикання, і якщо людині раптом знадобиться лікування цією категорією препаратів, то воно не матиме жодного ефекту.
Але, не дивлячись на всі паперові законодавчі обмеження, антибіотики продовжують "сідати" з нами за стіл на рівних. Начальник бактеріологічної лабораторії ДП "Укрметртестстандарт" Алла Лазарєва зазначає, що з листопада 2009 року по березень 2010-го у лабораторіях відомства проводилися дослідження на вміст хлорамфеніколу і метаболітів нітрофуранів фуразолідону і фуралтадону - антибіотиків, які в Україні на сьогодні не нормуються, тобто не існує жодного нормативного документа, який би регулював або контролював їх у харчовій продукції.
Згідно з дослідженнями, антибіотики було виявлено у 7 зразках курячого м'яса, зразку молока і креветок, а в 17 зразках меду масова частка хлорамфеніколу (левоміцетину) становила від 0,027 до 0,066 мкг/кг, а масова частка метаболітів нітрофуранів у двох зразках 0,06 і 0,235 мкг/кг (лікувальна концентрація левоміцетину для більшості чутливих мікроорганізмів становить 4-10 мкг/мл.)!
Однак не тільки законодавчий рівень у цьому питанні відіграє вирішальну роль. За словами президента центру "Тест" Валентина Безрукого, лабораторії не зможуть виявити антибіотики, навіть якщо продукція буде ними що називається нашпигована. "Державне завдання - зробити так, щоб органи контролю не відставали від науки, і "науки фальсифікації" у тому числі", - підкреслив експерт.