середа, 14 квітня 2010 р.

Любителям "шашлику на природі" доведеться розщедритися

КИЇВ. (Валерій Барський - УКРІНФОРМ). Свинина і яловичина істотно подорожчали - у середньому на 5 грн. на кілограмі. Наприклад, місяць тому свинячу вирізку на столичних ринках можна було купити по 50 грн./кг, зараз за таке саме м'ясо доведеться викласти вже мінімум 55 грн. А кілограм яловичини зараз продавці-приватники оцінюють у середньому по 50 грн., тоді як на початку березня його можна було купити за 45 грн., а то й за 40.
Як повідомили УКРІНФОРМу в Українському клубі аграрного бізнесу, весняне збільшення попиту, а разом з ним і зростання цін на червоне м'ясо - традиційне. Закінчився піст, люди частіше виїжджають на шашлики тощо. Так що у квітні, найвірогідніше, можна чекати подальшого збільшення ціни, упевнена експерт по ринку м'яса і м'ясопродуктів УКАБ Олена Святківська.
За її словами, протягом одного-двох місяців можна чекати також підвищення цін тушки курки щонайменше на гривню-півтори. Проте, цей прогноз кардинально може змінити дозвіл на імпорт м'яса птиці, припускає експерт.
Загалом, як відзначається, останні місяці в Україну практично не імпортувалося куряче м'ясо. По суті, потреби внутрішнього ринку зараз забезпечують усього кілька вітчизняних компаній. Така ситуація відразу "ударила по кишені" покупця - за місяць кілограм курячих тушок подорожчав на 2 грн. Якщо на початку березня курятина коштувала близько 15 грн./кг, то зараз - близько 17 грн./кг.