понеділок, 19 квітня 2010 р.

Іван Дем'янюк назвав судовий процес проти нього "тортурами та знущанням"

БЕРЛІН. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ). Підозрюваний у пособництві німецьким нацистам під час Другої світової війни Іван Дем'янюк сьогодні вперше висловився щодо пред'явлених йому звинувачень. У підписаній ним заяві, яку під час судового засідання у Мюнхені зачитав адвокат Ульріх Буш, обвинувачений назвав процес проти нього "тортурами та знущанням", повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу у ФРН.
На погляд Дем'янюка, після 30 років юридичного переслідування в Ізраїлі, США та Польщі та "примусової депортації до Німеччини" йому було пред'явлено "цілком помилкове звинувачення". "Це несправедливо, коли з військовополоненого хочуть зробити військового злочинця, - заявив він. - Я вдячний тим людям, хто допомагає мені у цій безвихідній ситуації".
Обвинувачений поклав на Німеччину провину в тому, що в результаті "війни на знищення" він позбувся батьківщини, потрапив у полон і перетворився на "підневільного раба". Він вважає Німеччину відповідальною і за те, що "багато тисяч людей були за допомогою сили і погроз примушені до співпраці в таборах масового знищення, а сотні, які відмовлялися співробітничати, були вбиті". За словами Дем'янюка, йому вдалося вижити лише "з божою допомогою".
Як повідомляв раніше УКРІНФОРМ, судовий процес над 90-річним українцем за походженням Іваном Дем'янюком розпочався 30 листопада і триватиме, за попереднім планом, до середини вересня 2010 року. Колишнього солдата Радянської армії підозрюють у тому, що протягом березня-вересня 1943 року він працював як наглядач нацистського концтабору Собібор у Польщі, де був причетний до знищення 27,9 тис. євреїв.