вівторок, 5 січня 2010 р.

Найвища будівля в світі, що відкрилася в Дубаї, здивувала новими рекордами

АБУ-ДАБІ, 5 січня. (Марина Федяніна - УКРІНФОРМ). Найвища будівля в світі, що відкрилася напередодні в Дубаї, здивувала несподіваними сюрпризами і новими рекордами.
Першою несподіванкою, яку підніс хмарочос, стала його назва - гіганта з сталі, скла і бетону, відомого протягом усього будівництва як "Бурж Дубай", перейменували в "Бурж Халіфа" на честь діючого президента ОАЕ шейха Халіфи бін Заєда Аль Нагаяна. Цей жест став "проявом єдності ОАЕ" і вдячності Дубаю емірату-сусіду Абу-Дабі, правителем якого є президент Еміратів, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Другим сюрпризом стала точна висота вежі. Фірма-забудовник Emaar Properties до останнього тримала цю цифру в таємниці, але тепер відомо, що колос "підріс" на 10 метрів порівняно із заявленою в проектувальній документації висотою і тепер становить 828 метрів. Температура повітря на верхніх поверхах 162-поверхового хмарочоса приблизно на 8 градусів нижче, ніж біля поверхні землі, а при ясній погоді шпиль будівлі можна побачити з відстані 95 км.
Урочисте відкриття Бурж Халіфа було приурочене до 4-ї річниці сходження на престол правителя емірату Дубай шейха Мухаммеда бін Рашида Аль Мактума. Церемонію відкриття висвітлювали кілька сотень ЗМІ, а спостерігали її в прямому ефірі більш як 2 млрд осіб. Сама винуватиця торжества, створена на зразок "лілії пустелі" - квітки під назвою гіменокалліс (Hymenocallis) і в розрізі схожа на літеру "Y", сяяла вогнями феєрверків, немов велетенська ялинка. Видовищне шоу, підготовлене спеціально до відкриття хмарочоса, включало єднання музики, світла і води -найбільший у в світі музично-світловий фонтан в такт музиці і спалахам 10 тис. феєрверків у химерному танці підносив свої струмені прямо в небо, на висоту 50-поверхового будинку.
Вежа встановила цілий "букет" світових рекордів: найбільша багатоповерхова будівля (162 поверхи); найбільша висотна житлова будівля; найбільш швидкісний у світі безпроводовий Інтернет (21 мегабайт на секунду); найшвидший у світі ліфт (9 м/с), що підіймається на найвищу в світі висоту (504 м); найвисотніша в світі мечеть (знаходиться на висоті 600 м). Усього за 100 дирхамів (27,4 долара США) можна буде незабаром оглянути околиці на 360 градусів з оглядового майданчика на висоті 124-го поверху (це також світовий рекорд), а добратися до Бурж Халіфа можна буде, в тому числі, і на метро - разом з вежею відкрилася і станція "підземки" з такою ж назвою. Ще один рекорд, що вражає уяву навіть досвідчених фахівців, - висота, на яку подавався насосами рідкий бетон для спорудження стін і перекриттів: вона становить 605 м.
Будівництво Бурж Халіфа обійшлося в 4 млрд доларів США. Близько 75 тис. робітників й інженерів протягом п'яти років вирощували цю велетенську "квітку" на аравійських пісках. Незважаючи на свою висоту, вежа стійка до природних катаклізмів - вона спроектована так, щоб витримати землетруси, сильні вітрові навантаження, стверджують її творці. Більш як 28 тис. алюмінієвих і скляних панелей, площа яких дорівнює розмірам 17 футбольних полів, формують сяючу поверхню гіганта, вимити яку можна лише спеціальними машинами і не швидше, ніж за 6-8 тижнів. При облицюванні будівлі витрачено стільки алюмінію, скільки потрібно для виробництва п'яти корпусів аеробуса А-380,а 200 спеціальних бетонно-полімерних паль, закладених в підмурок, не дають вежі вагою в півмільйона тонн піти під землю.
Будівля стане справжнім "вертикальним містом у небесах" з внутрішньою площею в 1 млн кв.м і здатним вмістити 35 тис. людей. У багатофункціональному хмарочосі за адресою "100, Бурж Халіфа" розмістяться перший у світі готель від Армані, офіси класу люкс, елітні квартири, фітнес-центри, басейни, торгівельні заклади і мечеть. За повідомленнями ЗМІ, більш як 90% приміщень вже розпродано, що дало змогу забудовнику повернути 10% вартості будівництва.