понеділок, 19 квітня 2010 р.

Центр Візенталя опублікував новий список найбільш розшукуваних нацистських злочинців

КИЇВ. /УКРІНФОРМ/. Центр імені Симона Візенталя опублікував новий список 10 найбільш розшукуваних нацистських злочинців, які, за даними цієї організації, ще живі і мають з'явитися перед правосуддям, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на The Daily Telegraph.
Центр Візенталя подякував владу Німеччини за те, що вони поставили перед судом Івана Дем'янюка і Хайнріха Бере, проте відзначив, що брак політичної волі залишається головною перешкодою до покарання інших злочинців, особливо у посткомуністичних країнах Східної Європи.
1. Лікар Шандор Кепіро, 95 років. Вільно проживає в Угорщині. Під час війни служив у Сербії, де у 1942 році брав участь у знищенні мирного населення в місті Нові Сад. Людей розстрілювали на березі Дунаю і скидали у воду. У 1944 році Кепіро засудили до 10 років в'язниці, але фашистський режим Угорщини звільнив його, і Кепіро побіг до Аргентини. Черед два роки комуністичний уряд Угорщини заочно визнав його винним у військових злочинах, але, за даними Центру імені Симона Візенталя, у 1996 році Кепіро повернувся до Угорщини і покарань за свої злочини не поніс.
2.Мілівой Аснер, 96 років. Відправляв сотні євреїв, циганів і сербів у концентраційні табори у роки Другої світової війни. Він повністю винищив євреїв у місті Пожега, де очолював поліцію. Після війни переїхав до Австрії, де отримав громадянство. Через півстоліття повернувся до Пожега, де його виявив молодий історик. Потім знову вирушив до Австрії. У 2005 році Хорватія затребувала екстрадиції Аснера, але Австрія відмовилася видавати свого громадянина. Коли ж з'ясувалося, що австрійське громадянство Аснер втратив, влада відмовилася видати його під приводом поганого стану здоров'я (хоча у свої 96 років Аснер може здійснювати тривалі прогулянки без палиці).
Аснер відкидає пред'явлені йому обвинувачення і висловлює бажання з'явитися перед судом, щоб добитися виправдання. Зокрема, він заперечує, що займався депортацією сербів, але вважає, що це варто було б зробити, оскільки вони були ворогами хорватської держави.
3.Семюел Кунц, 89 років, живе у Німеччині. Звинувачується у тому, що служив у концтаборі Белжець в окупованій Польщі, де у газових камерах знищили близько 500 тисяч євреїв. Як охоронець Кунц був причетний до вбивства близько 434 тисяч осіб.
4.Адольф Стормс, офіцер CC, у березні 1945 року в австрійському селі Дойче Шютцен убив 58 євреїв. Він ставив свої жертви на коліна перед розритою могилою, стріляв у них і зіштовхував тіла до ями. У Дуйсбурзі вже відбувається суд над Стормсом. Центр імені Візенталя наполягає на прискоренні судового процесу, щоб встигнути ухвалити вирок до того, як 90-річний Стормс помре.
5.Клаас Карл Фабер, голландець, 88 років. Він служив у розвідувальній службі СС Sicherheitsdienst. У Нідерландах його колись уже засудили до страти за вбивства в'язнів у таборі Вестерборк. Через цей пункт євреїв везли до польських таборів знищення.
6.Кароль (Чарльз) Зентаї, 98 років. Угорець, який живе в Австрії, чинить опір екстрадиції у Будапешт, де його звинувачують у вбивстві євреїв у 1944 році.
7.Сорен Кам 98 років звинувачується у вбивстві данського журналіста і полюванні на данських євреїв у Копенгагені. Проживаючи у Німеччині, Кам регулярно відвідує збори ветеранів СС. Він також був добре знайомий з Гудрун Бурвіц, донькою Генріха Гіммлера, й очолюваною нею організацією Stille Hilfe ("Тиха допомога"), створеною для підтримки заарештованих, засуджених або біглих есесівців.
8.Петер Егнер, 98 років. Брав участь у діяльності ескадронів смерті в окупованому Бєлграді. Він причетний до вбивства 17444 євреїв, сербів і комуністів. Сербія вимагає його видачі для суду на своїй території. Він чинить опір депортації із США, де живе з 50-х років.
9.Альгімантас Даліде, 98 років. Був екстрадований із США до Литви за участь у захваті місцевих євреїв для подальшого їх вбивства. Але його не стали ув'язнювати через вік і стан здоров'я.
10.Михайло Горшков, 96 років. Звинувачується у причетності до вбивства близько 3000 євреїв у Росії. Під час війни він служив у гестапо в Естонії. Після війни переїхав до США, але виїхав звідти ще до того, як у 2002 році його позбавили американського громадянства. Естонія не видає його місцезнаходження.
Нагадаємо, цього року до довічного тюремного ув'язнення було засуджено 88-річного голландця Хайнріха Бере за знищення діячів Опору і мирних жителів у Нідерландах. Нині у Німеччині відбувається суд над 89-річним Іваном Дем'янюком, який у польському концтаборі Собібор був причетний до вбивства 27.900 євреїв.