понеділок, 26 квітня 2010 р.

Сни можуть допомогти запам'ятати інформацію

КИЇВ, 25 квітня. /УКРІНФОРМ/. Вчені з'ясували, що люди, які отримують завдання і бачать його уві сні, наяву справляються з ним краще, ніж ті, хто спав без снів, або взагалі не спав, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Бі-бі-сі.
Щоб добре запам'ятати матеріал, що вивчається, досить подрімати, говорять вчені Гарвардського університету в США, але підкреслюють: при цьому необхідно бачити сни.
Добровольців, які брали участь у дослідженні, просили запам'ятати тривимірну схему лабіринту, зображену на екрані комп'ютера. При цьому їх попередили, що невдовзі їм доведеться повернутися до лабіринту і знайти з нього вихід.
Ті, кому дозволили після цього подрімати, і хто бачив уві сні, як виконує це завдання, змогли вийти до призначеної точки набагато швидше за інших.
Такі сни, вважають фахівці, є ознакою того, що мозок продовжує напружено працювати над вирішенням завдання, навіть коли людина спить. На це, зокрема, вказує лікар Роберт Стікголд, один із авторів дослідження: "Сни можуть відображати спроби мозку знайти асоціації з інформацією, що запам'ятовується, щоб ефективніше використати її в майбутньому".
За словами іншого автора дослідження, лікаря Ерін Уамслі, результати роботи, здійсненої нею і її колегами, свідчать про те, що несвідома частина нашого мозку працює над речами, які здаються найважливішими.
Щодня ми стикаємося з величезними обсягами інформації, набираємо нові враження. "Таке відчуття, - говорить лікар Уамслі, - що наш мозок задається запитанням: як же мені скористатися цією інформацією?"
Результати дослідження, опубліковані в медичному журналі про молекулярну біологію Cell Biology, можуть мати цілком практичне застосування. Наприклад, студентам рекомендується займатися "зубрінням" перед тим як йти спати - або поєднувати заняття з коротким полуденним сном.