четвер, 22 квітня 2010 р.

Сьогодні Міжнародний день Землі

КИЇВ, 22 квітня. (УКРІНФОРМ). Сьогодні на планеті відзначається Міжнародний день Землі, покликаний об'єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі і захисті. Ця проблема не має територіальних кордонів та мовних бар'єрів.
День Землі щороку відзначається в 147 країнах. Як повідомили УКРІНФОРМу в Мінприроди, у багатьох містах України в рамках фестивалю заплановано як заходи "прямої дії" - очищення акваторій малих рік і водойм, прибирання територій, так і проведення ярмарок екологічних продуктів, виставок плакатів екологічної тематики, екологічних конкурсів із призами й подарунками, а також святкових концертів.
У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру - символ спокою, мирного життя й дружби, вічного братерства й солідарності народів. І водночас - це заклик до дії в ім'я збереження миру й життя на Землі, збереження Людини і Культури.
Перший Дзвін Миру був встановлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 р. Він відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів, і є символом глобальної солідарності людей Землі. У нього також вплавлено ордена й медалі, інші почесні відзнаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: "Хай буде спільний мир в усім світі".
У Міжнародний день Землі екологи закликають просувати використання інноваційних, екологічно чистих й енергоефективних технологій, впроваджувати енергетичні стратегії, засновані на використанні місцевих відновлюваних джерелах енергії, забезпечити фінансові стимули для прискорення розвитку "зеленої енергетики".
Довідково. Засновником Дня Землі вважається Джон Стерлінг Мортон, що запропонував у 1872 році призначити щорічний день, присвячений озелененню навколишньої території.
Міжнародним свято було оголошено в 1990 році. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища - очистити від сміття прилягаючі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.