пʼятницю, 23 квітня 2010 р.

У Китаї мода на тибетських мастифів

ПЕКІН. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Серед заможного китайського населення останнім часом спостерігається підвищений інтерес до утримання тибетських мастифів, повідомляє УКРІНФОРМ.
На виставці, яка нещодавно відбулася у місті Чанша, пров. Хунань, одному іноземцю не вдалося придбати 3-річного чистокровного мастифа на прізвисько Баого навіть за 10 млн юанів (майже півтора мільйона доларів), бо громадянин Китаю запропонував 15 млн. Це при тому, що, за словами співробітника центру з розведення мастифів, в якому і виростили Баого, Хуань Дівея, продажна ціна собаки оцінюється як не найвища. У Пекіні цих собак продають за ціною 20 млн юанів, стверджує Сіньхуа.
Насправді у цій галузі визнають, що на ринку подібних собак поки немає певного стандарту цін. Вони залежать тільки від того, наскільки високими є ціни, які пропонують покупці. Сьогодні багато хто заводить собаку не стільки з любові безпосередньо до цієї породи, скільки бажаючи показати своє суспільне становище. Тибетський мастиф - показник приналежності його господаря до вищого класу.
Зараз у Китаї налічується понад 15 тис. тибетських мастифів, яких розводять у спеціальних клубах або утримують у собаківників-любителів. Тибетський мастиф - порода, яка мешкає у високогірних районах, які відрізняються розрідженим повітрям і сильним ультрафіолетовим випроміненням. Вага тварини досягає 80 кг, самиця зазвичай народжує 4-8 щенят, хоча буквально кілька днів тому в місті Муданцзян вона народила відразу 26 щенят.
У 1950-х-1960-х роках у Китаї було відзначено різкий спад кількості представників подібної породи, а в 1990-х роках вони потрапили під захист держави.