субота, 17 квітня 2010 р.

Хмара вулканічного пилу з Ісландії досягла Москви

КИЇВ, 16 квітня. (УКРІНФОРМ). Хмара вулканічного попелу, що утворилася після виверження вулкану з Ісландії, досягла Москви і може стати причиною збоїв у роботі столичних аеропортів. Як повідомили у метеоагентстві Росгідромета, Москва зараз "знаходиться немов у півкільці дрібнодисперсних частинок". Густина хмари природним чином зменшується, оскільки частинки вулканічного попелу поступово осідають, але впливати на нього оперативно якимись реагентами неможливо, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ІТАР-ТАСС.
"Ми оперативно передали інформацію Росавіації і Росаеронавігації, і вони зараз вирішують питання використання повітряного простору Росії", - сказала генеральний директор метеоагентства Росгідромету Марина Петрова. Вона уточнила, що "можливість польотів оперативно вирішуватиметься щодо кожного конкретного рейсу, враховуючи, у тому числі, то, що літаки мають різні технічні характеристики".
"Для людського ока хмара непомітна, але частинки вулканічного попелу можуть заглушити двигун літака, - уточнила Петрова. - Зараз питання у тому, наскільки в даній ситуації це може бути критично для польотів авіації".
Тим часом, московські аеропорти продовжують працювати у звичайному режимі. У Внуково у цей час приймаються і відправляються літаки по графіку, немає ніяких затримок, за винятком двох рейсів з Європи. Мова йде про рейси з Берліна і Штутгарта, які були відмінені рішенням компанії.
У зв'язку із закриттям повітряного простору і аеропортів Північної Європи, в "Аерофлоті" створений оперативний штаб. У даній ситуації "Аерофлот" відмінив ряд рейсів у Лондон, Париж, Ригу, Осло, Копенгаген, Стокгольм, Амстердам, Варшаву, Берлін, Франкфурт, Гамбург, Дюссельдорф, Мюнхен, Калінінград.