середу, 28 квітня 2010 р.

Правозахисники знайшли в Багдаді секретну в'язницю, в якій катують в'язнів

КИЇВ, 28 квітня. (УКРІНФОРМ). Американська правозахисна організація Human Rights Watch заявляє про те, що в Багдаді діє секретна в'язниця, в якій катують людей, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на ВВС.
Співробітники організації опитали більш як 40 чоловік, які стверджували, що вони були в'язнями цієї в'язниці, де піддавалися тортурам.
Раніше, 19 квітня, газета "The Los Angeles Times" повідомила про секретну в'язницю на території колишнього багдадського аеропорту Аль-Мутанна. Арештантами в ній були суніти, затримані іракською армією в жовтні минулого року у провінції Ніневія, де переховуються багато бойовиків "Аль-Каїди" та інших екстремістських угруповань. Проте, на думку місцевого губернатора, затримували не лише терористів, а й пересічних громадян, пише видання.
Спочатку військові не хотіли пускати туди ніяких інспекцій, проте потім передумали і дозволили відвідати в'язницю двом групам інспекторів, включаючи міністра з прав людини Віджана Саліма. Інспектори заявили, що 431 ув'язнений утримується в жахливих умовах, а один з них - колишній полковник армії Саддама Хусейна - помер від тортур. Про його смерть розповіли інші ув'язнені.
За словами одного з іракських чиновників, посвяченого в деталі інспекцій, більш як 100 осіб піддавалися тортурам у в'язниці. На їхніх тілах виявлено багато слідів насильства: їх били, катували електричним струмом і душили за допомогою пластикових пакетів.
Іракський прем'єр-міністр Нурі Аль-Маліки пообіцяв закрити в'язницю і заарештувати офіцерів, які працювали в ній, після того, як отримав звіт міністра з прав людини. За словами офіційних осіб Іраку, відтоді 75 арештантів були відпущені на свободу, а ще 275 переведені до звичайних в'язниць.
Тим часом, іракське міністерство оборони і міністерство з прав людини стверджують, що не можна говорити про те, що в'язниця секретна, "оскільки (вона) знаходиться під контролем правових і урядових органів", цитує багдадська газета "Аль-Іттіхад" слова Віджана Саліма.