понеділок, 19 квітня 2010 р.

Активність ісландського вулкану знизилася

КИЇВ, 19 квітня. /УКРІНФОРМ/. Ісландські вчені помітили значне зниження активності вулкану Ейяфьятлайокудль, виверження якого викликало перебої з авіаперевезеннями по всій Європі. За словами співробітниці Університету Ісландії Брюндіс Брандсдоттір, стовп попелу над вулканом вже не підіймається вище трьох кілометрів, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на AFP.
Раніше вулкан викидав попіл на висоту до 6-7 кілометрів. Хмара попелу розповсюдилася на захід, досягнувши території Європи і паралізувавши авіаційні перевезення.
За даними Росгідромету, незважаючи на зниження верхнього кордону викидів попелу, до вечора 19 квітня область їх поширення над Європою знову розшириться. За прогнозом, вільним від попелу залишиться небо над переважною частиною Південної Європи, однак присутність вулканічної хмари збережеться над Великою Британією, Францією і Німеччиною.
Крім того, очікується повторне поширення попелу в атмосфері над Польщею, Словаччиною, Румунією і Білоруссю. На території Росії хмара попелу розташована на північ выд Москви, але за прогнозом метеорологів, до вечора 19 квітня вона знову може наблизитися до столиці.
Раніше 19 квітня про часткове відновлення повітряного сполучення оголосили Швеція, Австрія, Латвія, Литва, Болгарія, Румунія, Норвегія, Фінляндія, Іспанія, Франція і Італія. Як повідомляє РІА Новости, до них приєдналася Словаччина, над територією якої польоти були заборонені з вечора п'ятниці, 16 квітня.