четвер, 29 квітня 2010 р.

Катастрофа президентського літака могла статися на 15 хвилин раніше, ніж повідомлялося - Д.Туск

ВАРШАВА, 29 квітня. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ). Катастрофа президентського літака 10 квітня під Смоленськом могла статися не о 09:56 за київським часом, як інформувалося раніше, а на 15 хвилин раніше - о 09:41. Інформацію, поширену деякими польськими газетами, підтвердив голова Ради Міністрів Польщі Дональд Туск, підсумовуючи вчора на прес-конференції діяльність відповідальних органів країни з розслідування причин трагедії, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.
"З розповідей експертів, які працювали разом із росіянами, з дослідження апаратури випливає, що робота деяких бортових приладів переривається раніше, тобто о 09:41", - сказав Д.Туск. Однак він додав, що поки що немає впевненості у тому, що зіткнення повітряного судна із землею відбулося саме у цей час.
Керівник польського уряду наголосив, що на сьогодні передчасно робити загальні висновки щодо причин катастрофи, а також відповідальності осіб. Водночас він запевнив, що можлива політична, адміністративна чи кримінальна відповідальність розглядатиметься після з'ясування обставин трагедії та проведення дострокових президентських виборів. "Хочу почекати на з'ясування хоча б частини обставин катастрофи, аби мати перевірену, а не вигадану інформацію щодо сфери політичної відповідальності державних чи військових чиновників. Такі рішення, з огляду на майбутнє, мають узгоджуватися з новим президентом", - наголосив керівник польського уряду. Інформуючи про причини трагедії, він зазначив, що зі значною вірогідністю можна стверджувати, що катастрофу не було спричинено аварією приладів повітряного судна чи вибухом на борту літака.
Д.Туск також повідомив, що він не має наміру звільняти з посади міністра оборони країни Богдана Кліха, як цього вимагають ряд польських політиків та експертів. Він пояснив, що звинувачення на адресу керівника оборонного відомства є передчасними, а звільнення міністра могло б поставити під удар його репутацію. Б.Кліху закидають персональну відповідальність за те, що на борту президентського літака було усе без винятку вище військове командування країни.
Голова Ради Міністрів РП поінформував, що в Польщу вже повернуто особисті речі загиблих, зокрема й різні носії інформації. "Телефони і ноутбуки жертв катастрофи вже в Польщі, вони у розпорядженні спецслужб країни та прокуратури. Серед них є і мобільний телефон президента Лєха Качинського",- зазначив голова Ради Міністрів РП.
Д.Туск також визнав, що летовище в Смоленську не було в "оптимальному стані", зазначивши за інфраструктуру відповідає російська сторона. Водночас він наголосив, що екіпаж літака, вочевидь, володів інформацією про стан аеродрому.
Голова польського уряду поінформував, що новим головою польської комісії з розслідування причини авіакатастрофи замість її нинішнього керівника Едмунда Кліха буде міністр внутрішніх справ та адміністрації РП Єжі Міллер. Керівник уряду запевнив, що Е.Кліх особисто подав рапорт про відставку, хоча кілька днів тому експерт активно критикував у польських ЗМІ співпрацю між членами його комісії і польськими прокурорами. За інформацією Д.Туска, поляки розглядають також можливість включення до складу польської комісії зарубіжного експерта.
Підбиваючи перші підсумки загального функціонування держави після трагедії, голова польського уряду підкреслив, що країна успішно пройшла випробування. "Від самого початку потрібно було активно діяти в країні з огляду на складну кризу внаслідок загибелі президента РП і багатьох інших високопосадовців. Стверджую, що не лише за моєю оцінкою держава добре склала свій іспит", - підсумував він.
Як повідомляв раніше УКРІНФОРМ, 10 квітня 2010 року поблизу аеродрому "Смоленськ-північний" розбився літак президента Польщі з 96 особами на борту. Вони прямували на заходи зі вшанування 70-ї річниці Катинської трагедії. Усі учасники трагічного авіарейсу, зокрема й Л.Качинський та його дружина Марія, загинули.