пʼятницю, 6 січня 2012 р.

Україна святкує Різдво

Українці, як і всі православні та греко-католики, починають святкувати Різдво, яке відзначається 7 січня.

Саме на Різдво, за біблійними переказами, у Віфлеємі у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки - саме яскрава зірка вказувала колись шлях волхвам до новонародженого Сина Божого.

Святий вечір, або Багата кутя, завершує чотиритижневий різдвяний піст. Вечеря, за традицією, складається з 12 пісних страв - на честь 12 апостолів та щоб кожен місяць у новому році був щедрим. Головна серед страв - кутя, яку зазвичай готують із пшениці і куштують першою. Ось один із рецептів куті: помити дві склянки пшениці, замочити на кілька годин, потім варити на середньому вогні до готовності; промити і запарити (залити на 20-30 хв. окропом) 1 склянку маку, перетерти в макітрі або перемолоти 2-3 рази на м'ясорубці чи кавомолці; подрібнити і присмажити 1 склянку горіхів; усе перемішати й додати вимиті і підсушені родзинки та мед.

До куті обов'язково готують узвар. Решта 10 страв мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру, тільки на олії.

Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують смажену або заливну рибу, пісний борщ, грибну чи рибну юшку, тушковану капусту з грибами, салат із солоних огірків, з квашеної чи свіжої капусти, картоплю або кашу, вареники, квасолю або квасолеві млинці, смажені гриби з цибулею, пироги або пампушки...

Різдвяним атрибутом є також дідух - сніп із колосків жита або пшениці, зібраних наприкінці жнив.

Після вечері діти йдуть колядувати. Зазвичай, колядують хлопчики - вважалося, що вони приносять удачу.

Другого дня, на Різдво, ходить вертеп. Молодь перевдягається в Ірода, пастухів, Янгола, Чорта і навіть Смерть. Добрі сили славлять народження Христа, а злі сили намагаються їм зашкодити.
http://www.ukrinform.ua/ukr/?topic=true