понеділок, 19 квітня 2010 р.

Серйозних наслідків виверження вулкану Ейяф'ятлайокудль в Ісландії для України не матиме - експерти

КИЇВ, 19 квітня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Нині шпальти газет і випуски радіо- і теленовин спрямовані на Ісландію, де відбувається виверження вулкану Ейяф'ятлайокудль, попіл від якого піднявся на висоту більш як 9 км. Завмерли сотні європейських аеропортів, зазнаючи щодня збитків від простою на 200 млн доларів, з острахом поглядають на засипані вулканічним попелом сільгоспугіддя ісландські фермери. Деякі спеціалісти стверджують, що активне виверження вулкану може тривати від кількох тижнів до кількох десятків років. Жителів планети лякають різким похолоданням, а також зміною клімату в північних широтах та кислотними дощами.
Щоб розставити крапки над "і" у цій непростій ситуації, де переплелися вигадки та реальність, чутки і правда, і відділити раціональне зерно від міфологічної полови кореспондент УКРІНФОРМу звернувся до двох вітчизняних спеціалістів - начальника Українського гідрометцентру, кандидата географічних наук Миколи Кульбіди і завідувача відділу магнетизму Інституту геофізики НАН України, доктора геологічних наук Михайла Орлюка.
Микола Кульбіда наголосив, що виверження вулкану суттєвого впливу на клімат Європи не справить. Звичайно, підкреслив начальник Укргідрометцентру, слабкі відголоски цього виверження можуть мати місце, однак вплив вулкану Ейяф'ятлайокудль на довкілля не буде таким потужним, як це сталося 26 серпня 1883 року, коли в Індонезії прокинувся вулкан Кракатау. Тоді вулкан викинув у небо понад 25 кубічних кілометрів каміння, попелу та пемзи і створив найгучніший історично відомий звук - катастрофічний вибух було чітко чути в таких місцях на далеких відстанях, як порт Перт в Австралії (приблизно 3100 км) і острів Родригес поблизу Маврикію (приблизно 4800 км).
"Ударна хвиля в атмосфері обійшла Землю кілька разів і реєструвалася протягом п'яти днів", - нагадав Микола Кульбіда. Поблизу острова Кракатау було зруйновано 165 міст та сіл і 132 було серйозно пошкоджено, щонайменше 37 тисяч людей загинуло. Багато тисяч людей постраждало внаслідок виверження, переважно від цунамі, викликаних вибухом. Вибух зруйнував дві третіх конусу Кракатау, який до цього сягав висоти 2000 м. Після виверження декілька років спостерігалися інтенсивне свічення неба, зменшення прозорості атмосфери Землі.
Михайлю Орлюк зазначив, що наука безсила перед такими потужними явищами земних надр, як виверження вулканів. Тому прогнозувати тривалість виверження ісландського вулкану Ейяф'ятлайокудль ніхто не може. Однак, зауважив учений, його потужність та інтенсивність набагато менші, ніж індонезійського вулкану. "Виверження вулкану в Ісландії не спричинить серйозних змін для клімату європейських країн, у тому числі й України. Проте зазнає серйозних збитків авіаційна промисловість, оскільки вулканічна хмара покриє всю Євразію - аж до Уральських гір", - наголосив він. Не варто боятися кислотних дощів , оскільки ніякої кислоти вулканічні викиди у собі не містять, зазначив Михайло Орлюк.