понеділок, 19 квітня 2010 р.

Бельгійський журнал не буде вибачатися за карикатуру про теракти в Москві

КИЇВ. /УКРІНФОРМ/. Бельгійський журнал Knack відповів відмовою на лист російських дипломатів з вимогою вибачитися за карикатуру про теракти в московському метро, опубліковану на сторінках одного з номерів видання. Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на РІА Новости, в розпорядженні якого опинився лист у відповідь головного редактора Knack, направлений російському посольству в Бельгії.
У листі Рік Ван Каувеларт пояснює, що опублікований в журналі малюнок являє собою не карикатуру, але послання, яке стверджує, що "терор завжди провокує нове насильство". На думку Каувеларта, з цим твердженням не можна не погодитися.
Карикатура, яку російське посольство вважає "глумливою", з'явилася в Knack 7 квітня. Незабаром посол Росії в Бельгії Олександр Романов направив головному редактору видання лист, в якому різко засудив рішення розмістити малюнок на сторінках Knack і зажадав у керівництва журналу принести російській стороні вибачення.
Примітно, що бельгійський Knack став не єдиним виданням, на сторінках якого з'явилися сатиричні зображення про трагічні події в Москві. Південнокорейська газета The Korea Times розмістила картинки про теракти у випусках за 31 березня і 2 квітня, однак згодом - після протесту з боку Росії - принесла свої вибачення. Також повідомлялося про карикатури в індонезійському виданні Jakarta Post, але реакції з боку газети поки не було.
Вибухи в московському метрополітені сталися вранці 29 березня. Терористки-смертниці привели в дію вибухові пристрої на станціях "Луб'янка" і "Парк культури"-радіальна. Внаслідок терактів загинули 40 людей, більш ніж 90 дістали різні травми.