середу, 21 квітня 2010 р.

Комітет захисту журналістів оприлюднив список країн, де журналістів убивають безкарно

КИЇВ, 20 квітня. /УКРІНФОРМ/. Міжнародна організація Комітет захисту журналістів опублікувала "індекс безкарності" 2010 р. - список країн, де убивства журналістів залишаються безкарними. Всього до списку увійшли 12 країн, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на веб-сайт Комітету захисту журналістів.
Очолили "індекс безкарності" Ірак, Сомалі і Філіппіни, а замикають список Мексика, Пакистан, Бангладеш і Індія.
Восьме місце зайняла Росія. "Незважаючи на посилення міжнародного тиску і обіцянки керівництва країни покінчити з безкарністю, минулого року помітного прогресу в розслідуванні вбивств журналістів у країні не спостерігалося", - йдеться у коментарі до "індексу".
На рік раніше Росія займала дев'яте місце. На сходинку вище Росія піднялася через три убивства журналістів, здійснених 2009 року.
"Індекс безкарності" визначає процентне ставлення числа нерозкритих убивств журналістів до чисельності населення країни. В індексі враховані лише ті країни, в яких було зафіксовано п'ять або більш нерозкритих убивств. Убивство вважається нерозкритим, якщо обвинувальний вирок у справі не ухвалений.
Якщо за підсумками 2008 року він становив 0,106 на мільйон жителів, то за підсумками минулого року зріс до 0,127 на мільйон. Усього, зазначає CPJ, з 2000 року нерозкритими у Росії залишається 18 убивств журналістів. Торік особливу увагу правозахисників привернуло викрадення та вбивство чеченської журналістки і правозахисниці Наталії Естемірової.
Крім того, Комітет захисту журналістів згадує про вбивство співробітниці "Нової газети" Анастасії Бабурової, яка була застрелена, разом з адвокатом Станіславом Маркеловим, і вбивство у Дагестані Абдулмаліка Ахмеділова, заступника головного редактора щоденної газети "Хакікат".