вівторок, 24 листопада 2009 р.

Норвегія поінформувала ВООЗ про мутацію вірусу А(H1N1)

КИЇВ, 24 листопада. (УКРІНФОРМ). Норвезький інститут громадської охорони здоров'я поінформував Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) про виявлену мутацію вірусу А(H1N1). Вірус, що мутував, був виявлений у трьох пацієнтів, двоє з яких померли, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на sybersecurity.ru.
Загалом норвезькі вчені провели аналіз 70 зразків вірусу, взятих у пацієнтів з клінічним захворюванням. Крім згаданих трьох, вони не виявили інших випадків мутації. Це дає змогу припустити, що мутація не має широкого розповсюдження в країні.
ВООЗ повідомила, що вірус з цією мутацією залишається чутливим до противірусних препаратів осельтамивіру і занамивіру, а існуючі зараз вакцини не забезпечують захист від нього. Подібна мутація вірусів була виявлена раніше в деяких інших країнах: окрім Норвегії, вона спостерігалася в Бразилії, Китаї, Японії, Мексиці, Україні та США. При цьому деякі віруси з мутацією були пов'язані зі смертями, а деякі - з легкими випадками захворювання.
Зараз дослідження тривають, але на цей час немає фактичних даних, на підставі яких можна було б припустити, що ці мутації ведуть до надзвичайного зростання кількості інфекцій H1N1 або збільшення кількості тяжких і смертельних випадків захворювання.