вівторок, 17 листопада 2009 р.

У посольстві США в Україні торгували візами

КИЇВ, 17 листопада. (УКРІНФОРМ). Міліція затримала у Києві двох співробітників посольства США в Україні. Їх підозрюють у тому, що вони торгували американськими візами, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на газету "Сегодня".
"Вони (працівники посольства США) налагодили канал із переправлення нелегалів до Америки, за візи брали $10-12 тисяч, частина грошей осідала у Штатах, частина тут. У Америці це - гучна справа, ФБР уже заарештувало 25 осіб, деяким із них загрожує довічне ув'язнення", - повідомило джерело видання в Управлінні боротьби з організованою злочинністю.
Серед 25 заарештованих є як організатори цієї справи, так і самі нелегали - з Казахстану, Росії, України. В Україні за даною справою затримано четверо людей. Двоє з них - подільники співробітників посольства, які підшукували бажаючих осісти за океаном. Наразі вони перебувають на підписці про невиїзд, а співробітників посольства допитано й відпущено.
Розкручування цієї справи розпочалося у місті Клівленд, штат Огайо (США). Співробітниця місцевого бюро з реєстрації авто продавала за $3 тис. водійські права (у США це основний документ, який підтверджує особу) нелегальним емігрантам, на підставі чого вони через деякий час ставали повноправними американцями. Співробітники ФБР впровадилися у це бюро. З'ясувалося, що частина нелегальних емігрантів в'їхала у Штати за візами, виданими у посольстві США у Києві. Операцію проводили спільними зусиллями ФБР і український УБОЗ.
У посольстві США в Україні газеті підтвердили, що двох їх співробітників, громадян України, затримали за підозрою у тому, що вони сприяли незаконній видачі віз. "Вони не були співробітниками консульського відділу, але якимось чином допомагали отримати візи людям, які їхали в Штати з однією метою (відрядження або турпоїздки), а потім залишалися там назавжди. У рамках розслідування цієї справи служба безпеки посольства співпрацювала з МВС", - повідомили в прес-службі посольства.