пʼятницю, 13 листопада 2009 р.

Найактивніша передвиборча боротьба спостерігається за перше і третє місця - експерт

КИЇВ, 13 листопада. /УКРІНФОРМ/. Якби вибори Президента України відбувались у найближчу неділю, то за Віктора Януковича проголосувало б 21,4% громадян, за Юлію Тимошенко - 18,1 %, за Арсенія Яценюка - 7,8%, за Володимира Литвина - 6,9%, за Петра Симоненка - 3,8%, за Віктора Ющенка - 3,2%, за Сергія Тігіпка - 2,1% і за Олександра Пабата - 1,5%. Такі результати соціологічного дослідження, яке провело агентство "Українська проектна система".
"Ми бачимо двох явних лідерів - це Янукович і Тимошенко. Спостерігаємо також активну боротьбу за третє місце між Яценюком та Литвином. Але це звичайно не остаточні результати. Вибори в самому розпалі, а тому боротьба між кандидатами продовжується, і можливо й розстановка сил буде змінюватись. До того ж цікавим фактом є те, що в замірах з'явився Олександр Пабат", - стверджує політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичної інтеграції Володимир Горбач.
У ході дослідження громадянам також ставили питання щодо можливості розколу України. Відповідно 59,6 % громадян взагалі не допускають можливості розколу держави, і лише 8,3 % опитаних вірять, що це можливо. "У високу вірогідність розколу країни вірять прибічники кандидатів крайніх поглядів - О.Тягнибока - 11,1% та П.Симоненка - 8,8. Прибічники В. Литвина найменше вірять у розкол країни. 68,2% відсотка опитаних, що будуть за нього голосувати, вважають, що розкол неможливий", - підкреслює Володимир Горбач.
"На відміну від більшості кандидатів, електоральна ніша Литвина достатньо своєрідна і не має територіальних прив'язок. Його електорат рівномірно розподілений по всій території країни. Тоді як електорат Тимошенко, Януковича і того ж Яценюка регіонально орієнтований і концентрується або на заході, або на сході країни. Це, на мою думку, одна з основних відмінностей цих кандидатів", - говорить експерт.
Дослідження проводилось Агенцією "Українська Проектна Система" з 4 по 10 листопада 2009 року.
Методом телефонного інтерв'ю було опитано 1200 респондентів. Під час дослідження використовувалась репрезентативна вірогіднісна випадкова вибірка, котра відображає структуру населення в містах і регіонах за статтю і віком. Цільова аудиторія - населення України віком 18+. Гранична похибка репрезентативності не перевищує 3%.
Агенція соціального проектування "Українська проектна система" створена в травні 2009 р. як центр розробки і впровадження технологій соціального управління. Організація і проведення соціологічних досліджень є базовим видом діяльності організації.