вівторок, 17 листопада 2009 р.

Помер Микола Олялін

КИЇВ, 17 листопада. /УКРІНФОРМ/. На 69-му році життя помер радянський і російський кіноактор, народний артист України Микола Олялін. Про це повідомили сьогодні в Союзі кінематографістів Росії.
Микола Олялін народився 22 травня 1941 року у Вологодській області в селі Опіхаліно. У 1959 році він приїхав до Ленінграду і відразу вступив до театрального інституту, на курс Олександра Яна. Успішно закінчивши вуз, артист був направлений до Красноярського театру юного глядача, на сцені якого за кілька років зіграв безліч різнопланових ролей. Із 1968 року Микола Олялін почав працювати на Київській кіностудії імені Довженка. Дебютував у кіно актор у ролі льотчика-винищувача Миколи Болдирєва в фільмі "Дні льотні".
Через рік його запросив режисер Юрій Озеров на одну з головних ролей у кіноепопеї "Визволення". Роль капітана Цвєтаєва заслужено принесла Миколі Оляліну всесоюзну популярність. У 1990 році Олялін за своїм сценарієм поставив мелодраму "Невідстріляна музика", одну з головних ролей в якому виконав сам. Всього Олялін зіграв майже у шістдесяти фільмах. Однією з останніх його робіт у кіно став інквізитор у картині "Денний дозор", нагадує ІТАР-ТАРС.
У вересні 2008 р. Миколі Оляліну розпорядженням Президента України було призначено державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.