вівторок, 24 листопада 2009 р.

Служба зовнішньої розвідки України передала до музею розсекречені документи про гетьмана Скоропадського

КИЇВ, 24 листопада. /УКРІНФОРМ/. Служба зовнішньої розвідки України передала сьогодні до Українського інституту національної пам'яті та Музею гетьманства архівні документи, які розкривають нові сторінки з життя та діяльності гетьмана Павла Скоропадського, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Документи було виявлено радянськими органами державної безпеки після капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році. Загалом це - понад 2 тисячі матеріалів, які зосереджені у 19 томах архівної справи. Більша їх частина датована 1935-1939 роками, розповів під час церемонії передачі голова СЗР України Микола Маломуж.
У документах ідеться про непросту політичну ситуацію напередодні Другої світової війни. Серед них переважно особисте листування гетьмана П.Скоропадського з сином Данилом, який, подорожуючи різними країнами, намагався об'єднати навколо ідеї українського визвольного руху якомога більше людей та відшукати політичних партнерів.
За оцінками фахівців, ці матеріали мають історико-культурне значення, більшість з них є оригінальними та ексклюзивними.
За словами М.Маломужа, раніше зазначені архівні документи були під забороною. "Наразі документи передано дослідникам для подальшого опрацювання та оприлюднення з метою відродження історії складного шляху українського народу до незалежності", - сказав керівник СЗР.