неділю, 22 листопада 2009 р.

До кандидатів у Президенти України і членів виборчих штабів, до журналістів України

Звернення Національної спілки журналістів України

Шановні претенденти на найвищу державну посаду!
До Національної спілки журналістів України надходять тривожні звістки про те, що передвиборчі штаби кандидатів у Президенти України замовляють прес-конференції з нейтральною темою, а коли журналісти приходять на зібрання, вихлюпують відра помиїв на конкурентів у змаганнях за булаву Глави держави.

Щоразу, коли Україна втягується у чергові вибори, знаходиться багато оракулів, які пророчать, що волевиявлення народу буде супроводжуватися найбруднішими технологіями. Минає зовсім небагато часу - і ми з подивом бачимо, що цими технологіями заправляють саме ці оракули.
Тому наше суспільство і пронизане скепсисом, цинізмом, невірою у можливість кардинальних позитивних зрушень.

Шановні панове претенденти!
Кожен з вас прагне бути переможцем виборів і хоче керувати державою вільних, працьовитих, спрямованих у майбутнє людей. Не роздмухуйте ж чвари серед співгромадян, не втягуйте у брудні ігрища журналістів і засоби масової інформації!
Пам'ятайте: ви керуватимете таким суспільством, яким воно вийде з президентських перегонів.
Ви ображені на своїх опонентів? Вони ведуть нечесну гру? Звертайтеся до суду, Центральної виборчої комісії. Не примушуйте журналістів у цих ситуаціях ставати слідчими і прокурорами - у них інше покликання й інші функції.
Виборча кампанія розставить усе по місцях: хтось опиниться у найвищому кріслі держави, хтось і далі займатиметься іншими обов'язками. Це природньо.
Але буде неприродньо, коли вас перестануть поважати - не за те, що не набрали найбільше голосів - це річ зрозуміла. А за те, що намагалися пройти до президентської посади кривими стежками.
Знайте: журналісти як сторожові пси демократії особливо пильно стежитимуть за вами у ці вирішальні дні української історії.
Кожен з вас може програти вибори - це не страшно.
Страшно втратити добре ім'я.
Стережіться цього!
Ми закликаємо всіх журналістів України бути особливо принциповими і коректними у стосунках з кандидатами у Президенти України і членами їхніх штабів, суворо дотримуватися вимог Закону "Про вибори Президента України" у новій редакції, розповсюджувати лише ту інформацію, у правдивості якої впевнені.
Ніщо - ні партійна дисципліна, ні високі гонорари не повинні збити вас на манівці.
Чесне ім'я журналіста і засобу масової інформації - наше найвище надбання.
Пам'ятаймо про це!

З найкращими побажаннями -
Ігор ЛУБЧЕНКО,
голова Національної спілки журналістів України