середу, 25 листопада 2009 р.

Експертів ВООЗ, що розгорнули всесвітню боротьбу зі свинячим грипом, підозрюють у корупції

КИЇВ, 25 листопада. ( УКРІНФОРМ ). Пандемія свинячого грипу може виявитися найграндіознішою корупційною аферою нашого часу. Такого висновку дійшли журналісти датської газети Information, які вивчили зв'язки експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з провідними світовими фармацевтичними компаніями, що збагатилися на продажу препаратів проти цієї хвороби. З'ясувалося, наприклад, що багато вчених, які засідають у різних комітетах ВООЗ, ретельно приховують той факт, що вони отримують гроші від фірм-гігантів світової фармакології, пише газета "Новые известия".
Видання зазначає, що на фоні глобальної економічної кризи завдяки паніці, що охопила світ у зв'язку з пандемією свинячого грипу, фармацевтичні заводи працюють у чотири зміни, потужностей не вистачає.
Тим часом, на даний момент, за офіційною статистикою, жертвами грипу A/H1N1 стали 6 тис. осіб, тоді як середня щорічна смертність під час епідемій "традиційних" різновидів грипу досягає півмільйона.
Причина гіпертрофованої реакції світу на не такий уже небезпечний свинячий грип, як вважають опитані датською газетою фахівці, полягає в успішній піар-кампанії, проведеній експертами ВООЗ. Деякі з них у прямому значенні перебувають на службі у виробників вакцини.
ВООЗ оголосила свинячий грип пандемією під тиском групи радників цієї організації на чолі з голландським лікарем Альбертом Остенхаусом. Зараз уряд Нідерландів проводить екстрене розслідування його діяльності, оскільки стало відомо, що він отримує зарплату у кількох компаніях, що випускають вакцину проти свинячого грипу.
Багато інших радників ВООЗ, які вимагали оголошення свинячого грипу пандемією, також є платними радниками фармацевтичних гігантів Roche, RW Johnson, SmithKline і Beecham Glaxo Wellcome, що отримали левову частку замовлень на виготовлення вакцин. Результатом тиску цих експертів стала резолюція ВООЗ від 7 липня цього року, що дала старт небаченій кампанії масової вакцинації, відзначає газета.
Тим часом, офіційний представник ВООЗ Грегорі Хертл, коментуючи статтю в Information, відзначив, що неможливо відмовитися від послуг провідних світових спеціалістів лише на тій підставі, що вони фінансово зацікавлені у просуванні тієї чи іншої стратегії боротьби з різними захворюваннями.