вівторок, 24 листопада 2009 р.

У Великому адронному коллайдері відбулося перше зіткнення протонів

КИЇВ, 24 листопада. (УКРІНФОРМ). Інженерам, які працюють на Великому адронному коллайдері (ВАК), вперше вдалося домогтися зіткнення протонів. Воно сталося в результаті запуску вченими двох пучків протонів малої енергії по 27-кілометровому тунелю ВАК, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.
Як заявляють у керівництві Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН), який здійснює управління коллайдером, це дуже важливий крок на шляху до головної мети вчених - відтворення умов Великого вибуху. Співробітники ЦЕРН сподіваються, що зіткнення подібного роду допоможуть пролити світло на обставини виникнення всесвіту.
Вчені дуже радіють з того, що робота, розпочата після перезапуску коллайдера, так швидко почала приносити перші плоди. За словами одного з керівників проекту, за кілька годин роботи ВАК вже приніс більше результатів, ніж за ті п'ять днів, що він пропрацював після першого запуску минулого року. "Те, що ми так далеко просунулися за такий короткий час, - величезне досягнення, - заявив генеральний директор ЦЕРН Рольф Хойєр. - Проте потрібно зберігати відчуття перспективи: маємо ще пройти довгий шлях, перш ніж можна буде взятися за фізичну програму ВАК".
Великий адронний коллайдер розташований на глибині 100 м під французько-швейцарським кордоном. Уздовж тунелю розташовано 1200 "надпровідних" магнітів, за допомогою яких пучки протонів можна розганяти у протилежних напрямках до швидкостей, близьких до швидкості світла.