вівторок, 17 листопада 2009 р.

У наступних президентських виборах братиме участь рекордна кількість виборців - експерти "Соціополісу"

КИЇВ, 17 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. У виборах Президента України, що відбудуться в середині січня наступного року, зголошується взяти участь рекордна кількість міських виборців - понад 84 відсотки, чого раніше не було за всю історію незалежної України. Таким є результат соціологічного опитування, що його провели експерти Центру соціальних технологій "Соціополіс" упродовж 2-8 листопада ц.р. методом телефонного опитування в містах України, кількість населення яких становить понад 100 тисяч, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами наукового керівника "Соціополісу" Сергія Литвинова, це вже четверта хвиля соцопитування, проведеного експертами Центру, що засвідчила зміну уподобань на електоральному полі городян. Якщо перші два місця надійно "застовпили" лідери президентських перегонів Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, то на третє місце останнім часом перемістився Сергій Тігіпко, рейтинг якого зріс майже в 2,5 раза - з 4 відсотків до 10,2 відсотка від початку серпня до початку листопада. Натомість рейтинг Арсенія Яценюка за цей час поступово знижався - від 13, 2 % в серпні до 10,3 % в листопаді. До першої п'ятірки лідерів, зазначив Сергій Литвинов, з показниками 4,8 відсотка входить також голова Компартії України Петро Симоненко.
Політичний експерт Центру Ярослав Макітра наголосив, що чим ближче до виборів, тим точнішими будуть результати соціологічних опитувань. Інтрига боротьби за найвищий державний пост, за його словами, полягає в тому, що 35 відсотків з тих, хто братиме участь у виборах, ще не визначилась зі своїм претендентом. "Саме від їхнього остаточного вибору залежатиме результат президентської кампанії", - наголосив він.
Ярослав Макітра зазначив, що результати всеукраїнських соцопитувань деякою мірою відрізняються від їхнього дослідження, оскільки "сільські жителі більш консервативні, ніж міські, у зміні електоральних настроїв". Тому говорити про переможця президентських виборів як доконаний факт ще завчасно, наголосив він.