вівторок, 24 листопада 2009 р.

Кам'яні двері до потойбічного світу Боспорського царства

КИЇВ, 24 листопада. /УКРІНФОРМ/. Посольство Польщі в Україні і книгарня "Є" 25 листопада презентують книгу "Боспорські надгробки".
Це - розповідь двома мовами про традиції античної поховальної культури, що має більш як півтисячолітню історію (ІІ ст. до н.е. - ІІІ ст. н.е.). Лапідарна колекція представлена стелами та надгробками із сюжетними зображеннями, криптонімами та епітафіями, які виглядають для невтаємниченого ока справжніми шифрограмами. Однак автори книжки науковими ключами відкривають ці кам'яні двері до потойбічного світу Боспорського царства.
Варто зазначити, що це видання підготовлене у рамках програми міжнародного співробітництва між Керченським історико-культурним заповідником і Національним музеєм у Варшаві. Відповідно, у презентації візьмуть участь двоє з чотирьох авторів - Тетяна Матковська (Україна) та Альфред Твардецький (Польща), а також Наталія Галченко (директор Керченського історично-культурного заповідника), Катажина Муравська-Мутесіус (заступник директора Національного музею, Варшава), Віктор Зінько (директор Фонду "Деметра") та Ніна Прибега (директор видавництва "Мистецтво").