вівторок, 24 листопада 2009 р.

Бельгієць провів 23 роки у комі, якої не було

КИЇВ, 24 листопада. (УКРІНФОРМ). Упродовж 23 років лікарі були впевнені в тому, що бельгієць Ром Убен перебуває в комі, однак потім з'ясувалося, що весь цей час пацієнт був притомним. Про дивний випадок повідомив світу лікар з університету бельгійського міста Льєж Стівен Лорей, який виявив помилку в діагнозі, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на sybersecurity.ru.
У 1983 році Р.Убен, якому тоді було 20 років, потрапив в автокатастрофу. Оглянувши постраждалого, медики вирішили, що він у комі. "Я кричав, але ніхто мене не чув", - наводить слова Убена німецький журнал Spiegel.
Пацієнт, який зараз розмовляє зі світом за допомогою особливої клавіатури, описав, як опритомнів після аварії, але тіло його на це ніяк не відреагувало, як, втім, і лікарі.
Р.Убен розповів також, яким безпорадним він відчував себе, коли лікарі і медсестри намагалися говорити з ним - до того, як відмовилися від цієї ідеї, вирішивши, що це безглуздо. За словами Убена, рік за роком він просто мріяв - це було єдине доступне для нього заняття.
І тільки у 2006 році під час обстеження на спеціальній апаратурі з'ясувалося, що мозок Убена функціонує майже на 100%, притому що тіло його паралізоване. "Ніколи не забуду день, коли вони це виявили, - говорить він. - Це було друге народження".
У своїй публікації на цю тему доктор Лорей зазначає: це далеко не унікальний випадок. В 40% випадків, коли людей записують в стан "овоча", стверджує лікар, більш ретельне обстеження веде до виявлення ознак свідомості.