понеділок, 23 листопада 2009 р.

Розсекречені документи про гетьмана Скоропадського передадуть до музею

КИЇВ, 23 листопада. /УКРІНФОРМ/. Завтра у приміщенні Музею гетьманства в Києві (вул. Спаська, 16Б) відбудеться передача унікальних архівних документів Служби зовнішньої розвідки України до Українського інституту національної пам'яті та Музею гетьманства. Про це УКРІНФОРМу повідомили у прес-службі УІНП.
Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України виявив та передає до Українського інституту національної пам'яті та Музею гетьманства понад 2000 унікальних документів, які розкривають нові сторінки з життя та діяльності видатного українського діяча - гетьмана Павла Скоропадського.
Зазначені документи були захоплені радянськими органами державної безпеки після капітуляції нацистської Німеччини у 1945 р. Для науковців найбільшу цінність становлять оригінальні листи гетьмана П. Скоропадського до сина Данила та представників "Союзу Гетьманців-Державників" у різних країнах світу. Дотепер більшість з зазначених документів були засекреченими і недоступними для дослідників.
У заході візьмуть участь голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж, голова Українського інституту національної пам'яті Ігор Юхновський, його заступник Владислав Верстюк, директор Музею гетьманства Галина Ярова.
Гетьман Павло Скоропадський очолював Українську державу, про встановлення якої замість УНР було оголошено 29 квітня 1918 року, близько шести місяців. За це час нащадок славетного і давнього українського роду встиг відкрити Українську академію наук, два державні українські університети - у Києві та Кам'янці-Подільському, 150 українських шкіл. Було утворено Українську Автокефальну церкву, низку національних закладів культури. Розпочато розбудову українського війська. Загалом, багато істориків вважає, що саме гетьманство Павла Скоропадського, якби міжнародна ситуація склалася сприятливіше, давало Україні найбільше шансів утвердити свою державність за увесь той період, який отримав назву національно-визвольних змагань 1917-1921 рр.
Павло Скоропадський, який в еміграції написав "Спогади", де пояснив свої мотиви та вчинки, решту життя прожив у Німеччині, загинувши при бомбардуванні 16 квітня 1945 року.