четвер, 26 листопада 2009 р.

Науковці виправдали агресивність водіїв

КИЇВ, 26 листопада. (Людмила Артюх - УКРІНФОРМ). Єгипетські науковці заявляють, що агресивність водіїв може пояснюватися негативним впливом випарів бензину на мозок людини, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на AFP.
Автор дослідження Амаль Кінаві з Каїрського університету в Єгипті заявила, що вплив на організм парів бензину призводить до ушкодження мозку. За словами науковця, побічним ефектом руйнівних хімічних реакцій стає підвищення агресивності у поведінці "отруєного". Кінаві підкреслила, що від негативного впливу бензину найбільше потерпають жителі великих міст та працівники бензозаправок.
Для своїх дослідів єгипетські науковці використовували три групи щурів, яких піддавали впливу парів бензину зі свинцевими присадками, простого бензину та лише чистого повітря. Вчені виявили помітні зміни у поведінці щурів у перших двох групах - тварини, які вдихали пари бензину, частіше вступали у бійки, аніж їхні "екологічно чисті" родичі.
Головним етапом експерименту було вивчення мозку тварин. Так, пацюки, які дихали парами чистого бензину, до кінця експерименту мали найсильніше уражений мозок, пошкоджений дією вільних радикалів - на відміну від тварин, що вдихали пари бензину зі свинцевими присадками. Саме виявлені порушення, на думку вченого, і спричиняють підвищену агресивність у поведінці тварин.
"Мільйони людей щодня піддаються впливу парів бензину під час заправки власного автомобіля", - відзначається у дослідницькому звіті.
Амаль Кінаві наголосила, що її дослідження є черговим підтвердженням наукової теорії, згідно з якою шкідливі випари бензину та смогові "шапки" над мегаполісами можуть призвести до підвищеної агресивності людей після тривалого проживання у загазованих великих містах.