пʼятницю, 27 листопада 2009 р.

Завтра у православних та греко-католиків розпочинається Різдвяний піст

КИЇВ, 27 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Завтра у православних та греко-католиків розпочинається один з найтриваліших і найсуворіших постів - Різдвяний, оскільки він триває включно по 6 січня, коли напередодні Різдва Христового вірні святкують Щедру кутю. Піст триває рівно сорок днів. У народі його ще називають Пилипівським, Пилипівчанським, Пилипівкою, позаяк початок посту припадає на наступний день після свята апостола Пилипа, який уславився проповіддю Слова Божого та багатьма випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем Його страждань, оскільки апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і самого Ісуса Христа.
Головна ідея посту полягає в поєднанні фізичного посту з духовним, наголосив у розмові з кореспондентом УКРІНФОРМу ієромонах Свято-Покровської парафії Пресвятої Богородиці Леонтій (Федоров). Тому під час час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. В суботу, неділю до 2 січня та в день Введення у храм Пресвятої Богородиці дозволяється вживати рибу. Полегшення посту, за словами ієромонаха, надається з дозволу настоятеля храму чи іншої духовної особи лише немічним людям, недужим або хто працює на важких фізичних роботах, вагітним, матерям грудних дітей та дітям. Під час посту, зазначає священнослужитель, забороняється проводити вінчання. Щодо інших духовних потреб, наприклад, хрещення, то вони проводяться незалежно від посту.
"Піст - це насамперед духовне очищення людини, приборкання людської плоті. Піст - це не дієта, він не повинен мати нічого спільного з бажанням схуднути. Це пора найвищого смирення і примирення з Богом", - наголошує священнослужитель. За його словами, під час посту не варто вдаватися до різних розваг, відвідувати гулянки чи переглядати пустопорожні фільми. Треба більше читати релігійної літератури, тобто більше споживати духовної поживи, відвідувати церковні зібрання, відректися від мирських утіх. "Піст - це той час, коли треба наблизити себе до Бога і розкаятися у своїх гріхах", - підкреслює ієромонах.