вівторок, 24 листопада 2009 р.

Китайських панд відправили на карантин

ПЕКІН, 24 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). У дослідницькому центрі по вивченню великих панд у північно-західній китайській провінції Шеньсі оголошено карантин. Керівництво заборонило відвідувачам доступ у зони проживання і розваг бамбукових ведмедів, побоюючись інфікування тварин на вірус грипу A/H1N1, передає кореспондент Укрінформу.

Для того, щоб захистити звірів від людей, було прийнято рішення залишити доглядати за пандами лише 5 робітників і 2 ветеринарів, яким наказано перед входом у вольєри надівати захисні маски і рукавички, а також двічі на день вимірювати температуру тіла. Припинено набір добровільних помічників, які зазвичай із задоволенням допомагали співробітникам заповідника.

Учені доки не знають напевно, як новий грип може подіяти на великих панд, але в минулі роки було зафіксовано випадки захворювання цих ведмедиків на сезонний грип.

Шеньсійський центр дикої природи, заснований у 1987 році, - один із чотирьох найбільших на території КНР, де вчені вивчають поведінку великих панд. Він розташований біля підніжжя гори Ціньлін, пише "Женьмінь жібао". Там живе 21 чорно-білий ведмідь, включаючи трьох малят, що появилися на світ цього року. Вони вважаються рідким явищем, ніж звичайні великі панди, оскільки гори Ціньлін не є характерним ареалом їхнього проживання, тут налічується не більше 300 особнів порівняно з більш як 1300, що мешкають в інших районах Китаю. Ці ведмеді мають дрібніший скелет, більші корінні зуби і мають коричневий відтінок на відміну від своїх чорно-білих побратимів. Окрім того, центр є домівкою для інших рідкісних видів тварин, таких як золотиста мавпа, хрестоподібні ібіси.