четвер, 19 листопада 2009 р.

Український футбол не буде представлений на Мундіалі-2010 у Південній Африці

КИЇВ, 18 листопада. (Юрій Щербак - УКРІНФОРМ). Футболісти національної збірної України у повторному стиковому матчі плей-оф чемпіонату світу-2010 програли на "Донбас Арені" у Донецьку команді Греції - 0:1 (0:1). Перший поєдинок суперників на Олімпійському стадіоні Афін завершився з рахунком 0:0.
М'яч на 31-й хвилині забив Дімітріос Салпінгідіс.
Зустріч обслуговувала суддівська бригада з Португалії. Головний арбітр - Олегаріу Бенкеренса, лайнсмени - Бертіну Міранда та Жозе Кардинал. Функції четвертого арбітра виконував Дуарте Гомеш.
УКРАЇНА - П'ятов, Кобін, Хачеріді, Кучер, Ракицький, Тимощук, Михалик (Гай, 66), Алієв (Селезньов, 57), Ярмоленко (Гусєв, 69), Шевченко, Милевський.
ГРЕЦІЯ - Цорвас, Вінтра, Морас, Папастатопулос (Пляцикас, 29), Кірьякос, Спірополус, Кацураніс, Карагуніс, Салпінгідіс, Самарас (Гекас, 63), Харістеас (Циоліс, 71).
Мрія мільйонів симпатиків української збірної не здійснилася: вітчизняний футбол не буде представлений на Мундіалі, який влітку наступного року приймають стадіони Південно-Африканської Республіки.
"Синьо-жовтій" дружині за її молоду 17-річну історію одного разу вже вдалося вийти до фінальної стадії чемпіонату світу-2006, де наша команда з першої спроби спромоглася дістатися чвертьфіналу, і підопічні Олексія Михайличенка сьогодні прагнули повторити цей успіх. Наші суперники по стикових матчах греки були переможцями Євро-2004, а от у фіналах світових чемпіонатів за 80 років існування футбольної збірної країни Еллади були лише одного разу - в США у 1994-у і, звичайно, також мріяли досягти бажаної мети. Тож, сьогоднішній поєдинок був для обох команд не лише етапним за два роки, а й, без перебільшення, історичним.

Заради справедливості ми змушені констатувати, що у донецькому матчі греки виглядали більш мобільним колективом, який професіонально зробив портрібний результат. Грецька контратака спрацювала на 31-й хвилині. У центрі оборони помилилися Хачеріді з Кучером, і Димітріос Салпінгідіс з "Панатінаїкоса" спокійно пробив у кут воріт П'ятова. Надалі територіальною перевагою володіли наші футболісти, але нечислені моменти Ракицький, Шевченко, Селезньов та Гусєв реалізувати не зуміли.

Удвічі прикро ще й тому, що наша команда і цього разу не змогла здолати комплекс стикових матчів плей-оф світових та континентальних чемпіонатів. До цього українська збірна, займаючи другі місця під час групових змагань, тричі була учасницею таких протистоянь. На жаль, усі три рази "синьо-жовті" поступалися - командам Хорватії, Словенії та Німеччини. Причому, усі ці двобої із жорстким статусом "без права на помилку" запам'яталися нашим уболівальникам чи не найбільш прикрими епізодами у біографії збірної.

Згадаємо той же відбір до чемпіонату світу-1998. Після поразки у Хорватії - 0:2 у Києві вже на 4-й хвилині один гол відіграв Андрій Шевченко, на 12-й хвилині Віталій Косовський відновив статус-кво, забивши другий м'яч. Проте, ні - норвезький суддя Руне Педерсен той явний гол не зарахував, визначивши офсайт, а потім ще й не зафіксував стовідсотковий фол проти Сергія Реброва у штрафному майданчику хорватів. Відійти від морального шоку було вже майже нереально, і на 27-й хвилині Ален Бокшич точним ударом перекреслив усі наші сподівання (1:1). Прощавай, Мундіаль, а прізвище Педерсена стало для українських убольників загальним ім'ям упередженого арбітражу, таким, як колись, за часів чемпіонатів СРСР, постать горезвісного "проспартаківського" судді Ігнатова з Калуги.

Плей-оф до чемпіонату Європи-2000 українська збірна також розпочала з поразки від словенців у Любляні - 1:2. Тут вже "грав першу скрипку" швейцарський арбітр Урс Майєр, який безпідставно, на думку фахівців, вилучив з поля спочатку Дмитра Парфьонова, а потім і Андрія Гусіна. І, звичайно, геть усі пам'ятають епізод на 84-й хвилині, коли Шовковський залишив свої володіння, щоб вибити м'яч, а Миленко Ачимович вразив українські ворота аж з центра поля.

Матч-відповідь у Києві проходив у заметіль білим м'ячем на білому полі: організатори на "Олімпійському" не здогадалися використати шкіряну кулю іншого кольору, щоб її хоч трохи було видно. Довгоочікуваний гол з пенальті записав на свій рахунок Сергій Ребров на 68-й хвилині, але знову не вистачило сил: через десять хвилин Міран Павлін вивів у фінал суперників (1:1).

У своему третьому плей-оф (до чемпіонату світу-2002) наша збірна вже без питань, тобто за грою, поступилася команді Німеччини - 1:1 (у Києві), 1:4 (у Дортмунді). Це протистояння запам'яталося тим, що практично всі м'ячі у наші ворота німці забивали з "другого поверху" після майстерних флангових передач правого вінгера з леверкузенського "Байєра" Бернда Шнайдера.

А сьогодні було четверте фіаско - цього разу з Грецією, у якої тепер є вже другий світовий фінал...

Якщо ж зробити короткий аналіз нинішнього дворічного відбіркового циклу чемпіонату світу-2010, слід відзначити, що "синьо-жовта" футбольна дружина вийшла з напрочуд важкої групи. Не секрет, що після жеребкування понад два роки тому відносно шансів України було значно більше песимізму, ніж позитивних емоцій. Ще б пак, у суперники нам дісталися практично "ідеальні" за складом англійці, історично незручні хорвати, амбітні білоруси... Було від чого опустити руки.

І все ж, підопічні Олексія Михайличенка, якого протягом відбіркової кампанії колеги-журналісти на всі лади звинувачували в обережній, прагматичній грі (згадаємо хоча б домашні поєдинки з Казахстаном, Хорватією, гостьовий з білорусами), успішно виконали завдання-мінімум.

Позаду з трійки фаворитів залишилися хорвати, з якими українська збірна двічі зіграла унічию (0:0 та 2:2). Білоруси змагалися з нами цілком на рівних (0:1 та 0:0 в особистих зустрічах), але у турнірній таблиці, врешті-решт, значно відстали. Ключовим у завершальній стадії став для українців матч на "Дніпро-Арені" з англійцями з ефектним переможним голом дніпропетровського хавбека Сергія Назаренка, який лише на один м'яч відстав у списку бомбардирів від Андрія Шевченка (відповідно 5 і 6 голів). Після 1:0 над британцями наша збірна вийшла на друге місце. У цілому доробок команди - пристойний: 6 перемог, 3 нічиї і лише 1 поразка від англійців у Лондоні. Тоді Джон Террі забив вирішальний "необов'язковий" м'яч.

Потім була "обов'язкова" перемога над Андоррою 6:0, хвилююче жеребкування стикових матчів плей-оф і, насамкінець, міцний і непрохідний "грецький горішок".

Усі поєдинки національної футбольної збірної України у відбірковому турнірі ЧС-2010:

Груповий турнір (6-та європейська група)
2008 рік

Львів. Україна - Білорусь - 1:0
Гол: Шевченко, 90+4 (з пенальті)

Алмати. Казахстан - Україна - 1:3
Остапенко, 67 - Назаренко, 45, 80, Шевченко, 53

Харків. Україна - Хорватія - 0:0

2009 рік

Лондон. Англія - Україна - 2:1
Крауч, 29, Террі, 85 - Шевченко, 74

Загреб. Хорватія - Україна - 2:2
Петрич, 2, Модрич, 68 - Шевченко, 13, Гай 54

Київ. Україна - Казахстан - 2:1
Назаренко, 33, 47 - Нусcербаєв, 19

Київ. Україна - Андорра - 5:0
Ярмоленко 18, Милевський, 47, 90+1 (з пенальті), Шевченко, 72 (з пенальті), Селезньов 90+5 (з пенальті)

Мінськ. Білорусь - Україна - 0:0

Дніпропетровськ. Україна - Англія - 1:0
Назаренко, 29

Андорра-ла-Велья. Андорра - Україна - 0:6
Ліма, 70 (автогол) - Шевченко, 22, Гусєв, 61, Ракицький, 80, Селезньов, 81, Ярмоленко, 83.

Підсумкове турнірне становище: Англія - 27 очок, Україна - 21, Хорватія - 20, Білорусь - 13, Казахстан - 6, Андорра - 0.

Стикові матчі плей-оф

Афіни. Греція - Україна - 0:0

Донецьк. Україна - Греція - 0:1
Салпінгідіс, 31.