неділю, 15 листопада 2009 р.

Дистрес-синдром - це не вірус, а відповідь організму на вірус чи інфекцію - М.Поліщук

КИЇВ, 14 листопада. /УКРІНФОРМ/. Нещодавно в українських ЗМІ було поширено заяву начальника бюро Чернівецької обласної судмедекспертизи, професора Віктора Бачинського, в якій він обстоював думку, що люди гинуть не від пневмонії, а від вірусного дистрес-синдрому. Він викликає серцево-легеневу недостатність, а потім - кардіогенний шок, після якого зупиняється серце і настає смерть. Зважаючи на це, група професорів Чернівецького медуніверситету звернулась до МОЗу та РНБО з вимогою переглянути стандарти лікування хворих, уражених цим вірусом. У свою чергу кореспонденти УКРІНФОРМу вирішили дізнатися думку з цього приводу голови Національної ради з питань охорони здоров'я при президентові України, професора, екс-міністра охорони здоров`я Миколи Поліщука та кандидата медичних наук, керівника Київського міського центру з лікування больових синдромів, заслуженого лікаря України Анатолія Короткоручка.


- Чи поділяєте ви погляд чернівецьких фахівців, що дійсно люди гинуть не від пневмонії, а від вірусного дистрес-синдрому?

М.Поліщук:
- Повідомлення від 13 листопада професора Віктора Бачинського дуже насторожило як громадян, так і медиків. Молоді люди, які померли від пневмонії, і в них було виявлено вірус того чи іншого грипу, дійсно помирають від пневмонії. А дистрес-синдром, про який говорить професор, не вірусний, а респіраторний. Вірус, як і інші інфекції, є фактором, на який була надзвичайно потужна імунна відповідь організму, і ця реакція організму якраз і викликала дистрес-синдром, від якого померли люди.
Професор Бачинський абсолютно правий, що люди померли від дистрес-синдрому. Але він не правий у тому, що цей дистрес-синдром є грип або парагрип. Синдром виник не від грипу, а від інфекції, на яку організм дав імунну відповідь. Вірус A(H1N1) чи звичайний грип, травма - все може викликати гострий респіраторний дистрес-синдром.

А.Короткоручко:
- Респіраторний дистрес-синдром - це специфічна патологія в легенях. Приміром, коли є здорова людина з хорошим імунітетом, і з`являється велика кількість інфекцій, організм, щоб захиститися, починає синтезувати антитіла. Коли він потужно протистоїть інфекції, з`являється ризик респіраторного дистрес-синдрому. Організм синтезує імунні антитіла, і в результаті виділення проміжних речовин виникають специфічні зміни. Рідка частина крові виходить із сосуна і потрапляє не стільки в клітину, скільки у простір між клітинами, там розвивається набряк, що потовщує стінку легенів, і порушується газообмін. В результаті у хворого розвивається гіпоксія, тобто причиною стає не вірус, а потужна імунна відповідь організму.

- У такому разі яке лікування найоптимальніше?

М.Поліщук:
- Це ускладнення розвивається нечасто, воно досить рідкісне. Тут єдине лікування - штучна вентиляція легенів.

А.Короткоручко:
- Лікування пневмонії і респіраторного дистрес-синдрому принципово не відрізняється. Як тільки у хворого розвивається гіпоксія - лікування йде шляхом штучної вентиляції легенів.

- А як же інші ліки проти грипу, вони допомагають?

А.Короткоручко:
- Проти гіпоксії і пневмонії вони абсолютно неефективні. У перші три дні можна ще приймати "Таміфлю". Лікування респіраторного дистрес-синдрому - це лише штучна вентиляція легенів і час. Оце все лікування. Будете давати якісь таблетки чи ні - це нічого не міняє. Це той варіант, коли хворий, що лікується, хворіє тиждень, а нелікований - сім днів.

М.Поліщук:
- Хочу звернути вашу увагу, що в Естонії, де також епідемія грипу, лікарі не побачили різниці перебігу хвороби між каліфорнійським і сезонним грипом. Навпаки вони помітили, що каліфорнійський грип протікає м'якше сезонного, взагалі відмовилися проводити лабораторні обстеження, щоб виявити тип грипу. Лікування їх проводять однаково, що, до речі, й економічно вигідно.

- Як би ви порадили діяти, щоб уникнути подібних захворювань, чи варто переглянути розпорядок дня?

М.Поліщук:
- Перш за все, потрібно раціонально харчуватися: не переїдати, не їсти багато м`ясного, споживати більше продуктів рослинного походження. Треба гуляти на свіжому повітрі. Коли людині за 40, то бажано щодня ходити по 3-5 кілометрів пішки. Потрібно провітрювати кімнату, дотримуватися особистої гігієни, щоденно або хоча б 2-3 рази на тиждень робити фіззарядку. Звісно, не зловживати алкоголем та не курити. Тобто людина, яка веде нормальний, здоровий спосіб життя, як правило, має нормальний імунітет. А укріплювати його різними препаратами не треба.

- Чи допомагають маски уникнути вірусу?

А.Короткоручко:
- Маска від вірусу не захищає. Ні в приміщенні, ні на вулиці. Яку б маску ви не взяли, отвори в ній настільки більші за розмір вірусу, що це все одно як ви входите в Київ. Розмір вірусу - це мікрометри.

- Говорять, що незабаром нас чекає друга хвиля епідемії...

М.Поліщук:
- І третя буде, і п'ята, а наступного року повториться все знову. Не треба на це звертати увагу.
Я вчора був у лікарні швидкої допомоги, і там жоден лікар не сопливий, а в нас бували роки, коли не було кому чергувати!
Я хочу, аби люди зрозуміли, що 250 хворих - це багато, але якщо ми порівняємо листопад 2008 року з листопадом 2009-го, то минулого року в цей період було 700 померлих від пневмонії та гострих респіраторних вірусних інфекцій!
Це нормальна ситуація. І цього не треба боятися, бо за день від тютюну вмирає 300 чоловік, а від алкоголю - 110, і ми не б`ємо тривоги.

Розмову вели
Алла Шершень та Олена Вигуляр