пʼятницю, 27 листопада 2009 р.

Через 20 років третина населення Землі відчує нестачу прісної води - доповідь фахівців під егідою СБ

ВАШИНГТОН, 27 листопада. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ ). До 2030 року потреби в прісній воді у світі збільшаться в середньому на 40%, порівняно із сьогоднішнім рівнем, і на 50% - для країн, які швидко розвиваються. А це означатиме, що третина населення Землі відчує на собі усі наслідки нестачі цього життєво необхідного ресурсу. Такі невтішні пронози містяться у доповіді, представленій днями у штаб-квартирі Світового банку, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Над дослідженням під егідою міжнародної фінансової організації працювали фахівці аналітичної компанії "McKinsey & Co" та відомих гігантів харчової промисловості та індустрії напоїв: "Coca-Cola", "Nestle", "SAB Miller" та "Syngenta".
У документі стверджується, що уже зараз попит значно перевищує наявну пропозицію і близько 1,1 млрд людей не мають доступу до чистої води. Надалі ж цей розрив зростатиме з геометричною прогресією, якщо не вдатися до необхідних кроків уже сьогодні.
Доповідь базується здебільшого на дослідженнях, що проводилися в Бразилії, Китаї, ПАР та Індії. За приблизними підрахунками, до 2030 року у цих державах проживатиме 40 відсотків населення Землі, вироблятиметься 30 відсотків світового ВВП і припадатиме 42 відсотки попиту на прісну воду. Для усіх чотирьох країн прогнозуються значні проблеми із тим, щоб задовольняти потреби населення у цьому ресурсі.
Автори звіту наполягають на тому, що проблема водних ресурсів не менш складна, аніж енергетичні питання, вирішення яких потребує особливих підходів для кожного окремого регіону. "Вода повинна стати свого роду "тотемним стовпом" усіх політичних дискусій. При цьому нам слід припинити приймати рішення щодо води всліпу, не маючи перед собою детальної карти", - наголосив під час прес-конференції фахівець компанії "McKinsey & Co" Джуліо Боккалетті.
Аналітики звертають увагу на неправильні підходи до спроб вирішити проблему питної води. Вони переконані, що орієнтація на збільшення її доступної для населення кількості та вдосконалення інфраструктури доставки не зможе вирішити проблему. Автори звіту наполягають на необхідності серйозно займатися скороченням попиту на прісну воду та зосередитися на підвищенні ефективності використання наявних ресурсів.
Керівник ради директорів компанії "Nestle" Пітер Брабек-Летмат висловив сподівання, що представлений звіт допоможе почати ставитися до цієї проблеми "без зайвих емоцій", а сприйняти "прості факти через зрозумілу термінологію". Він вважає, що справжня вартість води значно недооцінена.