четвер, 26 листопада 2009 р.

Роман Віктюк став народним артистом РФ

КИЇВ, 26 листопада. УКРІНФОРМ. Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про присвоєння почесного звання "Народний артист РФ" видатному театральному режисерові, народному артистові України Роману Віктюку.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на сайт Кремля, звання режисер удостоєний "за великі заслуги в області театрального мистецтва".
Роман Віктюк народився 28 жовтня 1936 року у Львові у сім'ї вчителів. Після закінчення в 1956 році акторського факультету Державного інституту театрального мистецтва працював режисером у Львівському і Київському ТЮЗах, Російському драматичному театрі Литовської РСР, викладав у студії при Київському театрі ім. І.Франка, у Державному училищі циркового та естрадного мистецтва.
Ставить спектаклі у Москві, Санкт-Петербурзі, Києві, Нижньому Новгороді, Ризі, Вільнюсі та інших містах. Здійснив низку постановок у театрах Швеції, Фінляндії, США, Італії, Греції, Ізраїлю, Югославії. Всього поставив понад 200 спектаклів.
Всесвітню славу Віктюку принесла постановка спектаклю "Служниці" за п'єсою Жана Жене у 1988 році на сцені театру "Сатирикон".
Сьогодні режисер є художнім керівником "Театру Романа Віктюка". Він є також професором Російської академії театрального мистецтва.
Його - єдиного з іноземних режисерів - нагороджено міжнародною премією Інституту італійської драми за краще втілення сучасної драматургії (1997 р.). Володар театральної премії "Maratea" Центру європейської драматургії (1991 р.). Нагороджений премією "Київська Пектораль" і премією СТД України "Тріумф". У США включений до категорії "50 людей світу, які вплинули на другу половину ХХ століття".