вівторок, 17 листопада 2009 р.

Українське судно "Леді Джулієт" дало збройну відсіч піратам Сомалі

КИЇВ, 17 листопада. ( УКРІНФОРМ ). Українське судно під прапором Сент-Вінсент і Гренадін "Леді Джулієт" успішно відбило збройний напад піратів Сомалі в Аденській затоці. Ніхто на суховантажі не постраждав, серед піратів також не було помічено поранених або убитих, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на інтернет-видання "Морський бюлетень".Як повідомило командування ВМС Євросоюзу (EU NavFor), напад на "Леді Джулієт" з екіпажем 23 особи (всі громадяни України) був здійснений 16 грудня в Аденській затоці. Суховантаж було обстріляно піратами на двох човнах з автоматів і гранатометів. На судні перебувало відділення військових зі складу міжнародних сил в Аденській затоці Vessel Protection Detachment (VPD). Вони відкрили вогонь у відповідь, після чого пірати негайно припинили атаку і зникли у напрямку судна-бази, з якого вони десантувалися. Оператор "Леді Джулієт" - компанія Kaalbye Shipping International Ltd Одеса.
Тим часом, військово-морські сили Євросоюзу повідомили, що у водах Сомалі піратами захоплено танкер з хімікатами та екіпажем з 28 громадян Північної Кореї. Судно під назвою "Тереза VIII", власник якого живе на Віргінських островах, а саме судно приписане до Сінгапуру, прямувало у кенійський порт Момбаса.
Водночас, пірати Сомалі відпустили іспанське судно Alakrana і 36 членів екіпажу корабля. З такою заявою виступив сьогодні прем'єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Родрігес Сапатеро, відзначивши, що всі члени екіпажу живі та здорові. Іспанський прем'єр не повідомив, яка була сума викупу корабля та екіпажу. Однак, за неперевіреною інформацією, яка надходила раніше і була поширена одним з піратів Сомалі, за звільнення моряків було заплачено близько 3,3 млн дол. США.
Міжнародні експерти повідомляють, що останнім часом пірати Сомалі почали використовувати нову тактику: вони запускають невеликі швидкісні катери з "базового корабля", що дає змогу їм помітно збільшити радіус дії до Сейшельських островів і уникати таким чином зустрічей з військовими кораблями, які патрулюють район Африканського Рогу. Загалом на сьогодні пірати, які промишляють біля берегів Сомалі, утримують більш як десяток судів і близько 200 заручників.