пʼятницю, 13 листопада 2009 р.

Коллайдер запущено, експеримент почнеться найближчим часом

КИЇВ, 13 листопада. /Валентина Пащенко - УКРІНФОРМ/. Експеримент на коллайдері під Женевою розпочнеться найближчим часом. Про це на сьогоднішній прес-конференції на тему: "Великий адронний коллайдер: загибель людства чи новий прорив науки?" повідомив завідувач відділом фізики високих густин енергії Інституту теоретичної фізики ім. М.Боголюбова НАН України Геннадій Зінов'єв.
"Запуск коллайдера вже розпочато, але він працює в специфічному режимі. Протони розганяють не до максимальних енергій - зараз пройдена тільки сота частина", - зазначив учений. Він висловив думку, що головний експеримент на ВАКу із зіткнення частинок буде проведено найближчим часом. "Принаймні, наступного тижня відбудеться перше зіткнення - при енергіях немаксимальних", - уточнив він.
Геннадій Зінов'єв пояснив принагідно, що існує домовленість дату експерименту не розголошувати - вчені стали поміркованішими після першої невдачі. "Торік з цього намагалися зробити всесвітній фест і запросили багато гостей, але сталася аварія - проблема полягала у звичайній людській халатності - і роботи по ремонту коллайдера довелося вести більше року", - нагадав учений. (Великий адронний коллайдер восени 2008-го було зупинено через аварію в системі охолодження через кілька днів після запуску).
Українські вчені також беруть участь в експерименті, підкреслювалося на прес-конференції. "Україна, на жаль, не є офіційним членом ЦЕРНу (Європейська організація ядерних досліджень), але українських науковців туди запросили завдяки їхній ініціативній праці і дали доступ до цієї унікальної роботи", - сказав директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків.
Як ішлося, будівництво коллайдера обійшлося в суму, що перевищує 20 млрд дол. "Можна сказати, що його будував увесь світ", - сказав Геннадій Зінов'єв. Він зазначив, що Україна не має відношення до будівництва коллайдера - самого кільця довжиною 27 км, але вона брала участь у будівництві детекторів - саме тієї частини, де й відбудуться фізичні експерименти. "А детектори (чотири великі шахти) - це надскладна штука, набагато складніша, ніж сам коллайдер. Саме там прискорені частинки стикаються, а головне завдання експерименту - це вивчення зіткнення частинок", - уточнив він.

Як ішлося, мета експерименту - зробити відкриття у фундаментальній фізиці. Одною з цілей є підтвердження теорії Великого вибуху - однієї з теорій народження Всесвіту - і просунутися в розумінні того, як утворена матерія. "Головний, проривний напрямок сучасної фізики полягає в поєднанні мікровсесвіту і макровсесвіту. Тому ми й будуємо такі дуже серйозні прилади, як коллайдер", - зазначив Геннадій Зінов'єв. "В результаті експерименту - зіткнення частинок - можуть народитися речі, про які ми не знали, навіть ще не здогадувалися", - сказав він.

Учені одностайно відкидають небезпеку експерименту. "Ніякої небезпеки не існує, це точно. Може, деякі маленькі чорні діри там і створюватимуться, але вони дуже швидко будуть розпадатися, і нічого загрозливого в цьому немає", - сказав Геннадій Зінов'єв, наголосивши, що запас міцності коллайдера дуже великий.

"Прогрес людства зупинити неможливо. Задовольнити планету - 7 мільярдів людей, а через деякий час буде 10 - неможливо тими знаннями, які є на сьогодні", - сказав Ярослав Яцків, відповідаючи на запитання журналістів щодо доцільності подібних наукових експериментів.

Йшлося і про гіпотетичні речі. "Ми знаємо, що протони, нейтрони й інші сильно взаємодіючі частинки утворені з кварків, які ми не можемо сьогодні роз'єднати. Але якщо ми досягнемо таких енергій, що вдасться їх розщепити, це стане вирішенням світових проблем", - сказав Геннадій Зінов'єв. Він нагадав у цьому зв'язку, що колись важко було повірити в можливість розщеплення ядра, а зараз це лежить в основі атомної енергетики. "Якщо ми в майбутньому навчимося керувати такими енергіями, то матимемо такі ресурси, які дозволять нам, скажімо, мандрувати по Всесвіту", - зазначив учений.