понеділок, 16 листопада 2009 р.

Ніяких відкриттів у Чернівцях не робили, а заява професора В.Бачинського є його особистою позицією

КИЇВ, 16 листопада. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Перебіг епідемії грипу та ГРВІ в Чернівецькій області не є винятком із загальної ситуації по країні, а заяву щодо того, що всі жертви вірусу на Буковині загинули в результаті так званого вірусного дистрес-синдрому, начальник бюро Чернівецької обласної судмедекспертизи доктор наук Віктор Бачинський зробив від власного імені. Про це на сьогоднішньому брифінгу в МОЗ заявив голова Чернівецького управління охорони здоров'я Ігор Шкробанець, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
"Це не заява буковинських вчених - це заява одного доктора наук, який самостійно її зробив, напевно, з якихось особистих міркувань", - сказав І.Шкробанець, зазначивши що "це його (.В.Бачинського. - Ред.) особисте право".
Водночас голова Чернівецького управління охорони здоров'я зауважив, що з "інтерв'ю одного доктора наук" не варто робити "якийсь екстрім, чи PR, чи особисту славу", тому що в Україні, так само як у всьому світі, лікування будь-якого хворого "може містити і має містити науковий супровід, і про це йдеться". За його словами, це звичайний процес у медицині, і всюди у світі є університетські клініки, де поруч ідуть наука і практика, "і в нашому випадку це цілком логічно".
І.Шкробанець також повідомив, що серед робочих груп створеного в області штабу боротьби з епідемією є і робоча група наукового супроводу . Серед інших вона розглядала також питання особливостей посмертного діагнозу в хворих, які померли від пандемічної інфекції. "Я скажу так: нічого виняткового не обговорювалося. Є нюанси суто специфічні патанатомічні, гістрологічні тощо... Висновки після цих нарад збігалися з рекомендаціями МОЗ чи ВООЗ", - сказав голова управління.
Він також додав, що "ми ніяких відкриттів у Чернівцях не робили, а мали за мету якомога краще організувати лікування хворих - і окремо взятого хворого, і загалу".
І.Шкробанець зазначив, що наразі ситуація в області дещо стабілізується - зменшується кількість хворих і госпіталізованих, проте в лікарнях залишається ще досить багато пацієнтів з діагнозом пневмонія, а в реанімації перебуває 45 осіб, в тому числі 4 - на штучній вентиляції легень.
"На жаль, вся та інформація, яку нам надавало міністерство, грунтуючись на висновках ВООЗ, і щодо груп ризику, і перебігу хвороб, виправдовується, тобто серед хворих найбільша кількість - люди працездатного віку від 20 до 45 років, і серед померлих 90% - люди цього віку... Маємо також багато хворих серед вагітних", - констатував І.Шкробанець.
Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, начальник бюро Чернівецької обласної судмедекспертизи, доктор наук, професор Віктор Бачинський зробив заяву у ЗМІ, що всі жертви вірусу на Буковині (на сьогодні це 25 осіб віком від 20 до 40 років) загинули не від двосторонньої пневмонії, як вважали раніше, а в результаті так званого вірусного дистрес-синдрому, тобто тотального ураження легень. Унаслідок цього спочатку настає серцево-легенева недостатність, а відтак розвивається кардіогенний шок, який викликає зупинку серця і смерть.